Nieuwe plannen CBR 'fraudegevoelig' volgens Friese rijschoolhouders

Rijschoolhouders zijn niet blij met de plannen van het CBR om kandidaten pas af te laten rijden als ze van twee rijscholen goedkeuring hebben gekregen. De Friese rijinstructeurs zien alleen maar nadelen.
Het plan kan leiden tot gedoe bij rijschoolhouders, denkt Geert de Bruin:
Het komt ruim 3.000 keer per jaar voor dat examens worden stilgelegd omdat kandidaten gevaarlijk rijden. Ze zijn er dan eigenlijk nog niet klaar voor. Dat zou voor nog langere wachttijden zorgen bij het CBR. Het plan van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om kandidaten pas af te laten rijden na goedkeuring van twee rijscholen, moet daar verandering in brengen.
Dit is denk ik meer een probleem in de Randstad.
Rijschoolhouder Geert de Bruin oer de lange wachtlijsten
Volgens Geert de Bruin, van rijschool Geert de Bruin uit Surhuisterveen, speelt het probleem van lange wachtlijsten echter helemaal niet in Fryslân. "Ik ken in Fryslân helemaal geen rijscholen die er met de pet naar gooien. Sorry dat ik het moet zeggen, maar dit is denk ik meer een probleem in de Randstad."

Wachtlijsten door corona

Ook Johan de Haan van Verkeersschool Alert in Drachten is het niet eens met de plannen van het CBR. "Ze willen die wachttijden korter hebben. Alleen die wachttijden zijn niet gekomen omdat de rijscholen heel slecht werk afleverden. Die wachttijden zijn gekomen doordat de corona de hele boel stil heeft gezet."
Volgens De Haan konden 160.000 examens niet doorgaan door de coronapandemie. "Maar de nieuwe aanmeldingen zijn gewoon doorgegaan. Die wachttijd wil het CBR graag weghebben, want ze hebben met de regering afgesproken dat de wachttijd niet hoger mag oplopen dan zoveel weken. Nu gaan ze manieren zoeken om dat op te lossen."

Fraudegevoelig

Beide rijschoolhouders denken dat het plan voor de rijschoolhouders bovendien fraudegevoelig is. Johan de Haan: "Als je een groen vinkje mag halen bij een concurrerende rijschool, en dat is toevallig een vriend van mij, dan geeft hij dat groene vinkje toch vanavond bij de koffie?"
Het werkt bovendien ook de andere kant op, denkt De Haan. Concurrenten gaan niet zomaar toestemming geven. De Haan: "En dan gaat er automatisch rond dat het een slechte rijschool is. "

Momentopname

Zijn collega De Bruin denkt ook dat het voor ergernis bij rijschoolhouders zal zorgen: "Waarom zou ik zelf niet goed kunnen bepalen of iemand er klaar voor is? Als ik denk dat mijn leerling klaar is voor het examen, maar een ander denkt dat er nog meerdere lessen nodig zijn, waarom denkt iemand dat? Het is ook een momentopname. "
Op dit moment loopt er een pilot om te kijken of het haalbaar is dat kandidaten door twee rijinstructeurs beoordeeld worden. Als deze pilot goed uitpakt, moet het plan van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen nog door de Tweede Kamer.
Rijschoolhouder Johan de Haan hoopt dat het plan van het CBR niet uitgevoerd zal worden. "Ik vind het een slechte zaak. Ze kunnen beter werken met de tussentijdse toets en meer examinatoren aannemen." Dat vraagt wel om meer, personeel, maar "dan houd je het wel netjes zoals het hoort", zegt De Haan.