Toch snel internet in kleine dorpen door nieuw glasvezelnetwerk

Een groot aantal kleinere dorpen krijgt toch nog snel internet. Glaskabelbedrijf Glaspoort zal dat realiseren. Te beginnen in Balk en daarna in de gemeenten Leeuwarden en Waadhoeke.
In Fryslân start het bedrijf eind deze maand in Balk
Kleine dorpen in Fryslân die nu nog internet krijgen via een coax-kabel kunnen binnenkort toch over snel internet via glasvezelkabel beschikken. Het nieuwe glaskabelbedrijf Glaspoort investeert de komende jaren in heel Nederland bijna 5 miljard in het uitrollen van het glaskabelnetwerk over zogenaamde 'grijze gebieden'.
© ANP
Glaspoort is een samenwerking tussen KPN en APG, pensioenbeheerder van ABP. In Fryslân start het bedrijf eind deze maand in Balk. De bewoners kunnen daar donderdag een brief over in de brievenbus verwachten. Doel is volgens Glaspoort dat gemeenten zoals Leeuwarden en Waadhoeke daarna al snel volgen.

Blijdschap in grijze gebieden

In de dorpen in deze 'grijze gebieden' zijn ze blij dat er nu toch iemand is gevonden die het wil aanleggen. Een andere kabelaar, Kabelnoord uit Dokkum, had concrete plannen. Die werden deze zomer geschrapt nadat uit onderzoek was gebleken dat er te weinig behoefte was.
Dat klopt, zegt voorzitter Henk Korthof van dorpsbelang Boksum: "De kanttekening is alleen wel dat je daar maar kon kiezen uit een paar aanbieders. Dat zijn er nu meer en dat maakt het aanbod een stuk aantrekkelijker. Ik denk dan ook dat er nu meer mensen dit wel gaan overwegen. Ook omdat veel zenders in hoge resolutie uitzenden en dat kost veel data."
De teleurstelling die onder andere Korthof toen had, is nu omgedraaid naar optimisme. "Ik ben echt blij dat ze het aandurven en wij straks geen zogenaamd grijs gebied meer zijn."

Groot aanbod

Waar andere kabelbedrijven eerst duidelijk willen hebben op hoeveel aansluitingen ze kunnen rekenen, handelt Glaspoort anders. Zij leggen eerst aan en gaan er daarna vanuit dat de klanten vanzelf komen.
Het nieuwe netwerkbedrijf hanteert daarbij een 'open-netwerkstrategie', zegt de CEO van het bedrijf Jan Willem Scheerder: "De kabel staat open voor verschillende aanbieders. Er is dus ruimte voor concurrentie. Op dit moment hebben wij al zestien partijen, denk aan de KPN's van deze wereld, die op ons netwerk actief willen zijn."

Honderdduizend in Fryslân

In de komende jaren wil Glaspoort meer dan 700.000 nieuwe aansluitingen realiseren. Scheerder: "We beginnen in Fryslân. Ons doel is om hier de komende 5 jaar 100.000 nieuwe aansluitingen te realiseren. In de dorpen, maar ook op bedrijventerreinen."
In Fryslân zou het daarbij in ieder geval gaan om de dorpen Alde Leije, Baard, Bears, Britsum, Easterlittens, Feinsum, Grou, Hijum, Hilaard, Húns, Idaard, Jelsum, Jirnsum, Jorwert, Koarnjum, Lekkum, Mantgum, Reduzum, Stiens, Wergea, Warten, Weidum, Wytgaard en Wurdum.
Daarnaast zal Glaspoort naast Balk ook een eerder project van KPN in Lemmer in beheer krijgen.