Tjeerd de Groot (D66): "We móéten naar kringlooplandbouw voor boer en aarde"

De oplossing voor de problemen in de landbouw is te vinden in de kringloop. Dat stelt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot uit Woudsend.
Tjeerd de Groot (D66) © Omrop Fryslân, René Koster
De Groot deed zijn uitspraken in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân. "De politiek heeft veel te lang afgewacht in de landbouwdiscussie", zegt de man die kortgeleden naar Friesland verhuisde. "Men liet de productie maar doorgaan, terwijl er alle reden was om in te grijpen."
In Buro de Vries vandaag ook het Nieuwsforum met daarin Jan Jitse Visser (CDA Dantumadiel), Wopke Veenstra (Statenfractie FNP) en Tieneke Clevering (D66 Leeuwarden en Water Natuurlijk)
Luister hier naar het volledige gesprek met Tjeerd de Groot.
"In 2016 wat dat met fosfaat het geval, nu zitten we met stikstof, maar we weten ook al dat de doelen van de 'kaderrichtlijn water' voor 2027 nooit gehaald zullen worden. En daar bovenop komen dan nog de nieuwe klimaatafspraken. We moeten, omdat het niet anders kan, naar een kringlooplandbouw die goed is voor boer en aarde."

Veestapel halveren

Volgende De Groot was zijn bekende opmerking over de 'halvering van de veestapel' vooral bedoeld om de knuppel in het hoenderhok te gooien en de discussie op scherp te stellen. Hij kreeg veel over zich heen, maar het heeft ook wat opgeleverd, zegt hij.
"Het is mede daardoor hoog op de politieke agenda gekomen, waar het ook hoort. En inderdaad, we boeren in ons land heel efficiënt: per eenheid product zijn we wereldkampioen."
Dieren soja en mais voeren is écht zonde.
Tjeerd de Groot (D66)
Dat verandert echter niets aan de veel te grote druk op de landbouw, zegt De Groot. "Dat komt vooral omdat we dieren voedsel te eten geven dat we als mensen ook kunnen eten. Dat moet anders. Dus met name gras voor de koeien en vooral reststromen voor varkens en kippen. Dieren soja en mais voeren is écht zonde."

Bodem centraal

En er moet nog iets veranderen, vindt hij. "We moeten anders omgaan met mest en de bodem centraal stellen: minder vanuit de chemie die van alles aan de bodem toevoegt, maar juist vanuit de biologie."
De Groot is trots op de nieuwe kabinetsplannen en ziet dat de politiek in meerderheid nu ook die richting op wil. "Ik ben echt heel optimistisch!"
Tjeerd de Groot over kringlooplandbouw bij Buro de Vries