Politie houdt vijf mensen aan in oudjaarsnacht in Fryslân, ME vijf keer ingezet

De politie heeft in de oudejaarsnacht vijf mensen aangehouden in Fryslân. De Mobiele Eenheid (ME) is in onze provincie vijf keer ingezet bij ongeregeldheden in Kollumerzwaag, Marrum, Tzummarum, Echtenerbrug en Burdaard.
De oudejaarsnacht in Fryslân:
Aan het begin van de avond werd de brandweer opgeroepen in Kollumerzwaag. Bij het blussen van de brand werd de brandweer gehinderd door omstanders. De ME is ingezet om de brandweer de ruimte te geven, maar werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk.
Ook in Marrum moest de brandweer een brand blussen, aan de Lage Herenweg. Voor de veiligheid van de brandweer is de ME opgeroepen.

Brand op straat

In Tzummarum zaten agenten in een bedreigende situatie. Eén politieman raakte lichtgewond toen er iets tegen zijn hoofd werd gegooid. De ME kwam en er werd een persoon aangehouden.
Politie in Echtenerbrug © CAMJO media
De brandweer en de politie kwamen ook in actie in Echtenerbrug. Daar was rond 4.00 uur een grote brand op straat in de Duimstraat. Een grote groep mensen keerde zich tegen de opgeroepen ME. De voorruit van een politiewagen liep schade op bij het incident.

Traangas in Burdaard

Een kwartier later kwam de ME in actie in Burdaard. Ook hier keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Ze gooiden onder andere met zwaar vuurwerk naar de agenten en de politiehonden. Er is uiteindelijk traangas gebruikt om de rust terug te brengen. Drie politieagenten hebben mogelijk gehoorschade opgelopen bij dit incident.
In het hele Noorden zijn dertien mensen aangehouden, naast de vijf in Fryslân, vier in Groningen en vier in Drenthe. De ME is in totaal zeven keer ingezet, waarvan dus vijf keer in Fryslân.
Politie Noord-Nederland over de onrustige nacht