Sterretjes, knalerwten en wondertollen populair nu zwaarder vuurwerk niet mag

Er is in de hele provincie bijna geen categorie 1 vuurwerk meer te krijgen. Het gaat om sterretjes, knalerwten, fonteinen en bijvoorbeeld wondertollen. Dit vuurwerk mag wel worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. Ander, zwaarder vuurwerk is verboden.
De knalerwten zijn niet aan te slepen
Taeke Brouwer van Vuurwerkgigant in Franeker is volledig uitverkocht. Alles wat zijn dochter gevonden heeft, is al weg. "Zij is woensdag nog bij een importeur geweest en heeft 15 grote dozen meegenomen, maar toen was alles ook daar op."

"Het vliegt de winkel uit"

Het begon direct nadat het vuurwerkverbod werd afgekondigd. "Het is het lichtste wat je kunt krijgen en wat toegestaan is. Maar er is evengoed nog een rush op, want mensen kunnen anders niets krijgen. Het vliegt de winkel uit."
Er is op dit moment geen aanvoer. Supermarkten, winkels, overal is het op. Het zit hem in de aanvoer, zo zegt Brouwer. "Alle importeurs zitten met containers die uit China moeten komen. De meesten komen pas halverwege januari binnen, maar dan kunnen ze er niets meer mee."
Zakken vol vuurwerk © Omrop Fryslân
Met krapte kun je al gauw de prijzen verhogen. Daar wil Brouwer niet aan. "De marges zijn heel klein. Wij doet het voor de klandizie. Een importeur zei: gooi er maar een tientje bovenop, want mensen kopen het toch wel. Maar dat hebben we niet gedaan."
Gewoonweg staan er dezer dagen vijf rijen mensen voor de balie. De volledige familie is dan in actie bij de verkoop van het vuurwerk. Nu is het stil. Het succes van het lichtere spul is mooi, maar vergoedt niets zegt Brouwer: "Het is niet eens een pleister. Het is aardig, maar ook niet meer dan dat."
© Omrop Fryslân
Hij kijkt dan ook met pijn in het hart naar de beelden uit België. Veel Nederlanders zijn daarheen gereden om vuurwerk te kopen. "Dat doet echt wel zeer, als ik die beelden zie. Ik hoop echt dat we aankomend jaar weer normaal kunnen doen."
Verslaggever Hayo Bootsma bij Vuurwerkgigant Franeker