Kappers in protest: 'Een boete doet me niets meer'

Kappers uit het hele hebben donderdag actiegevoerd, omdat ze geen of te weinig steun van de overheid krijgen. Sinds 19 december zijn de kapsalons verplicht dicht. En dat betekent dat alle omzet in één keer is weggevallen.
RTV NOF was bij een kapsalon in Harkema:
Linda Westerhof begon vier maanden geleden met haar kapperszaak in Harkema. Ze had al een in Tijnje. "Er kwam een mooie kans voorbij om een salon in Harkema over te nemen. Dat heb ik toch gedaan, ondanks de spannende coronatijd."
Met drie vaste medewerkers liepen de zaken goed, tot anderhalve week geleden. Tijdens de nieuwe lockdown zijn de winkels verplicht dicht gegaan. "De lockdown kwam als een volledige verrassing, we zagen het niet aankomen. Het is net alsof het dan in een roesje beleven."
Het nieuws van de verplichte sluiting was de zaterdag al uitgelekt. Het was erg druk die dag bij de zaak van Westerhof. "Maar ik kon al niet iedereen meer helpen. Vorig jaar was het ook al vlak voor de kerstdagen dat we dicht moesten."

Geen overheidssteun

Sommige winkels werken met bezorgen en afhalen. Dat doet Westerhof ook, maar heel veel mogelijkheden heeft ze niet: " Wij kunnen wat shampoo en uitgroeisets verkopen.
Maar dan houdt het wel op. De steunpakketten zijn niet voldoende."
Sterker nog: ze krijgt helemaal niets. "Je moet meer dan twintig procent omzetverlies hebben. De overheid kijkt naar de afgelopen drie maanden. Omdat ik nu twee kapsalons heb, kom ik helemaal niet in aanmerking."
Ik houd het op deze manier niet lang vol.
Linda Westerhof
En dus komt er bijna geen euro meer binnen, terwijl ze wel haar drie medewerkers moet betalen. "Ik ben nu drie jaar voor mezelf bezig. Ik houd het op deze manier niet lang vol."
Daarom ziet Westerhof geen andere oplossing dan te protesteren. "We hebben het mooi aangekleed met een partytent, een vuurkorf en een skydances. Mensen kunnen een kopje koffie krijgen en een stukje zoethout, zodat we samen op een houtje kunnen bijten."

Afhaalkapsels in Leeuwarden

Westerhof staat niet alleen. Zo protesteert Annelie Spanninga in Leeuwarden. Daar kunnen mensen vandaag een afhaalkapsel halen. "We zijn nu bijna twee weken dicht. Het is lang geleden dat we voor het laatst lekker aan het werk waren."
Om een echt statement te maken, moet doen wat je altijd doet: haar mooi maken.
Annelie Spanninga
Ze wilde een statement maken. "Sommige kappers zetten een pop voor het raam. Maar ik vind: om een echt statement te maken, moet doen wat je altijd doet: haar mooi maken. Daarom heb ik besloten om echt open te gaan. Klanten die een afspraak hadden, kunnen dus toch langskomen."

Niet meer bang

Bang voor een boete is ze niet. "Op 18 december, de dag van de lockdown, kreeg ik een brief op de mat dat ik mijn TVL - tegemoetkoming vaste lasten - terug moest betalen. Dus of ik nou steun moet terugbetalen of een boete, daar zit voor mij geen verschil in. Ik ben er niet meer bang voor."