Longarts Wouter van Geffen over het coronajaar: "Het is vragen om een glazen bol"

Afgelopen zomer werd de corona-afdeling van het MCL nog feestelijk gesloten, maar nu ligt het ziekenhuis weer vol met coronapatiënten en zijn er zelfs extra afdelingen. MCL-arts Wouter van Geffen blikt terug op het coronajaar.
© Omrop Fryslân
Het jaar begon zo positief voor de medewerkers van de ziekenhuizen: ineens kwamen er vaccinaties beschikbaar. Het gaf de mensen aan het bed van de COVID-patiënten net wat meer bescherming.

Bevrijding

Op 6 januari werd de eerste prik gezet. Een moment dat als een bevrijding voelde, zegt Van Geffen: "Ja, zo voelde het destijds wel. Of je dat met de kennis van nu dat ook zo nog kunt zien, is maar de vraag. Maar we liepen steeds met de gedachte ook ziek te kunnen worden. Toen hadden we een extra bescherming."
Het was ook nodig voor het ziekenhuispersoneel. Het werd alleen maar drukker op de afdelingen. "Die eerste maanden wel. Later toen de vaccinatiecampagne begon te lopen werd dat beter."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Het ging zo goed dat de speciale corona-afdeling M kon sluiten. Met een bescheiden feestje werd de laatste patiënt door het team uitgezwaaid.
"Dat gaf echt een goed gevoel. Covid heeft een andere manier van werken. We hadden voor deze afdeling ook mensen uit andere gedeelten van het ziekenhuis gehaald. Gerust waren we er niet op, maar we hadden echt goede hoop dat de afdeling niet meer open hoefde."

'M' weer open

De situatie is nu weer heel anders: afdeling M is al weer een poos open en daarnaast zijn er ook nog een paar andere afdelingen bijgekomen. In eerdere golven heeft het MCL nog patiënten van andere ziekenhuizen overgenomen, maar nu is het andersom.
We brengen nu patiënten over naar andere ziekenhuizen. Eerst ontvingen we ze.
Longarts Wouter van Geffen
Deze golf raakt Fryslân hard, zegt Van Geffen. "Het is hier momenteel veel heftiger dan eerst, als je alleen al kijkt naar de aantallen mensen die zijn opgenomen. We brengen nu patiënten over naar andere ziekenhuizen. Eerst ontvingen we ze."

'Plannen op het slechtste scenario'

Toch is er een verschil met eerder: "Er liggen wel meer mensen op de afdelingen, maar minder op de Intensive Care. Toch geeft het veel leed. Bij nabestaanden, maar ook bij mensen die heel ziek worden en lang schade houden."
"Het is best gek eigenlijk. Jullie vroegen om een terugblik maar we zitten er nog middenin", zegt Van Geffen. Vooruitkijken zit er niet in. "Ik vind dat heel moeilijk. Dat is eigenlijk vragen om een glazen bol. Kijk, als dokter maak ik het beleid niet. Ik hoop het beste, maar we plannen op een slecht scenario."
Dokter Wouter van Geffen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Van Geffen vindt dat de overheid dan ook met een plan moet komen om te voorkomen dat we nogmaals in een lockdown komen. "Er moet gekeken worden naar de hele zorgketen. Dus met de ziekenhuizen, de huisartsen maar vergeet ook de thuiszorg en de verpleeghuizen niet."

Lucht voor de zorg

Hij hoopt dan ook dat de medewerkers in de zorg wat lucht krijgen en dat het wat minder druk wordt. "Laat ik het zo zeggen: mijn vrienden en familie hebben mij dit jaar niet megaveel gezien. Dat geldt voor veel van mijn collega's. Er is sprake van een constante verschuiving. We hadden de inhaalzorg nog niet afgerond of de boel moest alweer open."
© Omrop Fryslân
Opnieuw moesten alle roosters worden aangepast, operaties waar mensen al lang op wachten werden afgezegd. "Dat is echt frustrerend", zegt Van Geffen. "Wij hier hadden echt gehoopt ergens anders te staan."

Stilstaan bij het positieve

Moe is Van Geffen niet. "De truc is om zoveel mogelijk bij de positieve dingen stil te staan. Zou houd je het het beste vol. Ik probeer mij te focussen op dat wat energie geeft. Alles waar ik geen invloed op heb laat ik voor wat het is. Dan hoop ik dat moedeloze gevoel zo lang mogelijk te vermijden."
Momenteel is het net wat rustiger in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Op de intensive care ligt het nog vol, maar op de verpleegafdelingen is het minder druk. Dat geeft het personeel de ruimte om vakantie op te nemen en energie bij te tanken. Iets wat ze nodig hebben als straks de volgende golf patiënten richting het ziekenhuis trekt.