Het zwaard van Damocles: het onzekere jaar van Yaroslava Tymts

Het hangt als het zwaard van Damocles boven haar hoofd: uitzetting. Dat maakte het jaar 2021 voor de 16-jarige Yaroslava Tymts onzeker. Maar het bracht haar niet van haar stuk.
Yaroslava Tymts links en rector Dirk-Jan Dekker rechts © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Zo is ze onder meer actief voor de ChristenUnie en Unicef. Ook op het Beyers Naudé in Leeuwarden zet ze zich in voor anderen. Het kan niet verhinderen dat haar lot in handen ligt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Januari 2021. Nederland zit net als nu in lockdown. Alle uitzettingsprocedures zijn stilgelegd. Voor de familie Tymts betekent dit dat de dreigende uitzetting niet doorgaat. Ze zitten in het azc in Burgum. Dat is voor de meesten de op één na laatste halte voor uitzetting.
Het gezin vraagt net op tijd een humanitaire procedure aan. Want eigenlijk kunnen ze nergens heen. De reden: ze hebben geen paspoort.

Op de vlucht

"Wij zijn in 2014 gevlucht", vertelt Yaroslava. "We woonden op het schiereiland de Krim in Oekraïne dat is ingenomen door de Russen. Zij hebben ons paspoort afgepakt, ons huis. In Oekraïne konden we geen paspoort krijgen, want ze konden niet bij de registratie die in handen was van de Russen."
Yaroslava Tymts © Omrop Fryslân
Zo kwamen ze in Nederland en uiteindelijk in het azc van St.-Annaparochie. Yaroslava kon niet stilzitten. Ze kreeg het Nederlands al snel in de vingers en zit zelfs in de jongerenraad van de gemeente Waadhoeke.

School in actie

Op school doet ze het ook goed. Met gemak haalt ze op het gymnasium goede cijfers. Maar dan begint de procedure. Oekraïne wordt gezien als een veilig land en dus wordt het gezin uitgezet. Vriendinnen uit de klas starten een actie: Yaroslava moet blijven!
De pandemie kwam ertussen en alle uitzettingen werden stilgezet. Het leven van het gezin normaliseerde weer wat, tot de grenzen weer opengingen. Opnieuw werd er actie gevoerd voor het gezin Tymts.
Ze is zo Nederlands als alle anderen. Ze moet uitgezet worden naar een land waar ze niets te zoeken heeft.
Rector Dirk-Jan Dekker van het Beyers Naudé
Haar docenten en rector Dirk-Jan Dekker van het Beyers Naudé begonnen met een kleine manifestatie op het Leeuwarder Zaailand. Dekker: "Het is geen politieke actie, daar bemoeien wij ons niet mee. Het is één van onze leerlingen. Ze is zo Nederlands als alle anderen. Ze moet uitgezet worden naar een land waar ze niets te zoeken heeft. Ik wil mij er graag voor inzetten dat ze hier kan blijven."

Spanning

Het leverde Kamervragen aan staatssecretaris Broekers-Knol op. Zij kan niet op individuele gevallen ingaan, maar stelt dat het een juridische kwestie is. "Ik snap niet helemaal wat ze nu precies bedoelen", zegt Yaroslava. "De onzekerheid geeft best veel spanning. Bij mijn broertje bijvoorbeeld. Hij is volledig Nederlands. Hij vraag zich ook af waarom wij op een azc wonen terwijl we gewoon Nederlands zijn."
De actie in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De spanning in het huis waar ze wonen is groot. Ze wonen er met nog twee gezinnen. "Ook zij kunnen uitgezet worden. Dat geeft best veel stress in zo'n omgeving. Je probeert respectvol met elkaar om te gaan, maar dat is soms best lastig."

Hoop

Yaroslava Tymts heeft ondanks alles goede hoop. "Als wij volgend jaar rond dit tijdstip hier weer zitten, in de kantine van het Beyers Naudé, hoop ik echt dat de procedure klaar is en wij een huis hebben. Dat ik verder op school kan studeren. Na de zomervakantie zit ik dan in klas vijf. En als ik ga studeren wil ik iets doen met politiek en mij richten op internationale betrekkingen."