Boudewijn de Groot en Cambuureffect in de Fryske top 100

Wat is de hoogste nieuwkomer? Welk nummer is het meest gezakt? En natuurlijk, de belangrijkste vraag: wat staat op nummer 1? Kortom: hoe ziet de Fryske top 100 er dit jaar uit?
"Om maar met de laatste vraag te beginnen", zegt muziekredacteur Herman Zeilstra. "Dat verklappen we nu nog niet natuurlijk. Op oudejaarsdag zenden we de Fryske top 100 uit en dan hoor je net voor 18.00 uur de nummer 1 van dit jaar."
De nummers 100 tot en met 11 zijn wel bekend. Wat zijn de verrassingen?
"Boudewijn de Groot staat voor het eerst in de lijst! Zijn samenwerking met Grytz, het nummer 'Ik beloof', komt meteen in de top 10."
Dat is dan ook de hoogste nieuwkomer dus. Zijn er meer nieuwe nummers die hoog binnenkomen?
"Net buiten de top tien, maar nog steeds heel hoog: 'Ik meitsje dy dea' van De Hûnekop. De kijkers van de film Stjer zullen hem kennen."
Wie is de grootste zakker?
"Het succes van Grytz' samenwerking met Boudewijn de Groot gaat ten koste van haar nummer 'Moarntiid', dat is in feite hetzelfde nummer, maar dan een eerdere versie. Dat zakt 46 plekken, van 35 naar 81."
Welke artiest staat het vaakst in de lijst?
"De Doelleazen en Piter Wilkens delen die eer, zij staan er ieder zes keer in. Vlak daarna komt De Hûnekop, met vijf keer."
Hoeveel nieuwe nummers staan er in totaal in?
"Er zijn twintig nieuwe binnenkomers plus twee herintreders. Een opvallende is 'Libbenstier' van Marit en Nigel. Ze wonnen Liet in 2015 maar kregen nooit genoeg stemmen voor de Top 100. Dit jaar wel!"
"En Ricky's 'Genot' stond in 2009 voor het laatst in de lijst, toen op plek 65. Dit jaar keert hij terug en meteen op 25. En nog hoger terug: 'Mooie stad aan 't Wad' van Wiebe van Dijk. Die stond in 2018 op 30, raakte daarna weg uit de lijst en staat nu op 24."
Zijn er trends?
"Er is een Camcuureffect: de promotie van de Leeuwarders zie je ook terug in de lijst. 'Genot' van Ricky is er dus weer, 'De woanark' van Anneke Douma klimt behoorlijk en ook ''t Woanskip' van Pieter Sahieter staat er nog steeds in."
Hoe is het met de diversiteit, wat is de man-vrouwverhouding?
"Niet helemaal gelijk, maar er zijn 32 nummers met een vrouwelijke zangeres. Daarbij zitten ook duo's."
Zie je ook opmerkelijke genres?
"Friese folkmetal! Het nummer 'Hadagrims verdriet' van Baldrs Draumar komt nieuw binnen op 41. Het komt uit het stuk Rêdbâd, dat gespeeld is in de theatertuin van Broeksterwâld."
En streektalen?
"Er staat meer Stadsfries in dan een jaar geleden. Dit jaar staan er zes Stadsfriese nummers in de lijst, in 2020 waren dat er maar vier. De 'Liwwadder Blues' van Piter Wilkens staat er niet meer in, maar Wiebe van Dijk en Ricky dus wel weer. En Doede Bleekers 'Voor Johannes' is ook een nieuw Stadsfries nummer. "
De Fryske top 100 wordt op oudejaarsdag op radio en tv uitgezonden van 6.00 tot 18.00 uur.