'Koningin van het Friese lied' Anneke Douma zet punt achter carrière

"Het was een moeilijke beslissing en ik heb er een paar jaar over nagedacht", vertelt Anneke Douma (1944). "Maar ik stop met optreden en zingen. Zingen was altijd een uitlaatklep voor mijn gevoelsleven, zingen is als ademhalen voor mij."
'Koninging van het Friese lied' Anneke Douma stopt met optreden en zingen:
Al voor corona kreeg ze minder optredens. "Nieuw talent komt op en dat hoort ook zo, maar ik vond het wel een strijd en moest leren daarmee om te gaan. Ik heb van de beslissing echt slapeloze nachten gehad en veel verdriet. Ik werd depressief, want zingen hoort bij mij. Op mijn vierde stond ik al te zingen voor mensen. Bovendien voelde ik me veilig op het podium."
Anneke Douma © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Ik kan terugkijken en zeggen dat ik een geweldig leven heb gehad.
Anneke Douma
Na een poos kwam de acceptatie. "Dat voelde als een overwinning, maar ik ben nu gelukkig, zonder te zingen en op te treden. Ik heb immers een prachtige carrière van zestig jaar gehad. Ik ben overal geweest en alles gedaan. Ik kan terugkijken en zeggen dat ik een geweldig leven heb gehad."

'Tijd voor mezelf'

"En ik heb nu ook tijd om te beseffen wie ik ben. Ik was altijd druk met optredens en stond altijd in dienst van het publiek. En dat heb ik met alle liefde en plezier gedaan, maar nu hoef ik niets meer en ik heb nu tijd voor mezelf."
De beslissing maakte Douma opzettelijk niet openbaar. "Ik ben niet zo'n type om ieder jubileum te vieren. Elke vakman doet zijn werk, zo bijzonder is het niet wat ik doe. En het gaf mij ook te veel spanning. Ik heb zoveel fijne collega's, wie zou ik dan moeten uitnodigen? Dus ik dacht: laat maar."
Kijk hier naar de volledige uitzending met Anneke Douma:

Deur op een kier

Hoewel ze dus net meer gaat optreden, houdt ze de deur op een kleine kier. "Als gast zou ik nog wel een paar liedjes willen zingen, als ik mag doen wat ik zelf wil. Ik ga niet meer naar meer cafés of verzorgingshuizen. Een van mijn laatste keren was een optreden voor de Zonnebloem, dan slaap ik 's nachts niet van de spanning. Daar heb ik geen zin meer in."
Die spanning heeft ze haar hele carrière gehad. "Ik was altijd zenuwachtig voor een optreden. Als zangeres ben ik altijd wel een perfectionist geweest en ik wilde verbinding maken met publiek. Ik wil dichtbij de mensen staan en dan moet je kijken en voelen om de mensen erbij te krijgen."
Anneke Douma © Privéfoto
Anneke Douma werd als meisje van 14 jaar al zangeres gevraagd bij verschillende orkesten, die bij bruiloften en partijen speelden. Haar carrière nam een vlucht toen Pier Sambrink haar vroeg voor zijn populaire orkest De Sambrinco's. Haar eerste solosingle was een jodellied, maar ze zong ook al snel Friestalig. In 1996 kwam het grote succes met het Liwwadder nummer ''t Woanskip' en een jaar later kreeg ze landelijke bekendheid met 'Bonkefeart'.
In 1997 volgden we Anneke Douma: