Harde klap voor toerismesector op Vlieland: "Het regende annuleringen"

24 des 2021 - 07:10

"Niks doen en verder niks doen. Daarna een stukje fietsen, en daarna weer lekker niks doen." Twee jonge toeristen die te gast zijn op Vlieland zijn duidelijk: ook nu bijna alles dicht is door de lockdown, zien zij het wel zitten om de kerstdagen door te brengen op het eiland.

"Het hele eiland is direct of indirect afhankelijk van het toerisme

Niet iedereen vindt dat. Na de persconferentie van afgelopen zaterdag regende het annuleringen bij de hotels op Vlieland, zegt Annie Beiboer van de lokale VVV: "In de huisjes en appartementen zitten wel wat gezinnen, maar in de hotels en pensions is het teleurstellend rustig."

Andere jaren zaten de hotels zo goed als vol met de kerstdagen en met oud en nieuw. "Op dit moment is de bezetting nog slechts twintig procent voor de kerst en vijfenzestig procent voor oud en nieuw in de hotels. Dat is heel erg slecht, ook voor de middenstand op het eiland."

'Het regende annuleringen'

Eén van de hoteleigenaren die te maken heeft met de afzeggingen is Max Figee van Hotelletje De Veerman: "Het regende de afgelopen week annuleringen. Mensen zien geen perspectief om hiernaartoe te komen want restaurants zijn dicht, winkels zijn dicht, toiletten in buitengebieden zijn dicht. Dat heeft voor ons tot gevolg dat we met een bijna leeg hotel zijn komen te zitten."

Voor ons heeft het niet zoveel zin om voor zo weinig mensen open te gaan.

Hoteleigenaar Max Figee

Figee had zijn hotel voor deze periode voor zo'n tachtig procent vol. "Daar bleven maar drie of vier kamers van over. Die mensen hebben wij opgebeld, of ze wilden omboeken naar een hotel dat wel openbleef. Want voor ons heeft het niet zoveel zin om voor zo weinig mensen open te gaan. In overleg met ons personeel gaan we nu de komende tijd de grote schoonmaak en de zomerslijtage aanpakken. Dat doen we anders in januari en februari."

Stil op straat

Dat het aantal toeristen sterk is afgenomen afgelopen week is te merken. Op straat in Oost-Vlieland lopen zo nu en dan twee of drie mensen, die wat halen bij de supermarkt of een fiets huren bij de fietsenverhuur. Veel mensen zijn het niet. Achter de ramen van de horeca staan kaartjes met berichten als 'wij hopen snel weer open te gaan' of 'bestel bij ons online'.

Het zijn pogingen om de toeristen die wel op het eiland verblijven, vaak niet in een hotel maar in een huisje, te verleiden tot een bestelling.

Lege straten op Vlieland - Foto: Omrop Fryslân

Een jong stel komt op een tandem aanfietsen bij één van de fietsverhuurbedrijven op het eiland. "We zijn hier maandag gekomen. Na de aankondiging van de lockdown hebben we niet getwijfeld om niet te gaan. We zitten lekker in een huisje, bestellen wat eten en op de fiets nemen we een thermosflesje mee. Het past ook wel wat bij ons."

Volledig afhankelijk van toerisme

Hoe groot de schade is voor de toeristische sector op Vlieland is niet te zeggen, denkt Beiboer: "Ik kan het niet aangeven in een bedrag of iets dergelijks, maar de inwoners van het eiland bestaan volledig van het toerisme, direct of indirect. Als dat dan dramatisch slecht is, zoals nu, is dat echt een flinke domper."

Trefwoorden: 
toerisme Vlieland coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)