Drie jaar na containerramp eerste opruimactie met geld uit MSC-fonds

Op Terschelling zijn voor het eerst ladingrestanten van containerschip MSC Zoe opgeruimd met geld uit een fonds dat door de rederij zelf gevuld is.
Een graafmachine haalt de vloedlijn met de plastic korrels weg © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De opruimactie was in Cupido's polder op Terschelling. Bij de Boschplaat daar is een flinke bult plastic korrels gevonden. Woensdag en donderdag zijn die zoveel mogelijk weggehaald.

'Verse' korrels

Het fonds maakt deel uit van de schade-afhandeling na de ramp met MSC Zoe begin 2019. De rederij van dat containerschip heeft het fonds gevuld en Rijkswaterstaat beheert het. Nadat Staatsbosbeheer de grote aantallen korrels vond in de vloedlijn is Rijkswaterstaat er ook bijgehaald.
Beiden waren het erover eens dat het behoorlijk 'verse' korrels waren en daarom de kans groot was dat ze nog van de MSC Zoe afkwamen. De gemeente is formeel verantwoordelijk en heeft subsidie aangevraagd voor de opruimactie.

Stuifdijk

De vloedlijn bestaat uit wier en allerlei andere dingen uit zee, en laat zien hoe hoog het water is gekomen. In dit geval lag het op en bij een pad voor de stuifdijk en kon het met hulp van een graafmachine en wat trekkers met karren van een Terschellinger loonbedrijf worden weggehaald.
De korrels werden opgeruimd met een graafmachine:
Boswachter Joeri Lamers van Staatsbosbeheer is er blij mee. Als hier geen geld voor was gereserveerd, was het opruimen een groot probleem geweest. "Ik denk dat het dan een hele lastige exercitie zou worden", zegt hij.
"Grotere stukken afval kan je nog makkelijk opruimen met opruimacties van bijvoorbeeld de Waddenvereniging of de stichting Noordzee. Maar al die kleine korrels dat is eigenlijk niet te doen en redelijk arbeidsintensief. Nu hebben we er extra geld voor om het toch op deze manier aan te kunnen pakken."
Joeri Lamers © Omrop Fryslân, Remco de Vries