Huisartsen eisen einde aan 'jojo-beleid' over boosteren in eigen praktijk

Er moet één lijn komen van de regering in het beleid over het zetten van boosterprikken door huisartsen. Dat zegt de Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker van de Friese Huisartsenvereniging.
Sommige huisartsen willen in de eigen praktijk vaccineren, maar dat mag niet van het ministerie:
Huisartsen die al afspraken hebben met de GGD over het boosteren in de eigen praktijk mogen daarmee doorgaan, maar andere huisartsen mogen dat niet meer doen. Ze mogen wel helpen, maar niet op een manier die de huisartsen prettig vinden.
Ze weten niet waar ze aan toe zijn en het is ook niet uit te leggen aan patiënten, vindt Bakker. "Het verandert per halve dag. Wij willen allemaal graag dat die boostercampagne snel en vlot verloopt en dat iedereen zo snel mogelijk een booster haalt. En nog veel belangrijker, dat mensen die nog twijfelen hun eerste of tweede prik halen."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De GGD zou de hele boostercampagne doen, maar door de komst van de omikronvariant is er vaart achter gezet en hulp ingeschakeld. "Toen werden wij gevraagd om de kleinschalige woonvormen, wooncentra zonder eigen medische dienst, te vaccineren. Later zijn wij gevraagd om de immobiele patiënten te vaccineren."
Volgens Bakker zijn er nog zo'n 400 zulke patiënten in Fryslân die niet geprikt zijn en nog zo'n 45 zorglocaties waar de bewoners een boosterprik moeten krijgen. "Daar mogen wij in ieder geval bij helpen. En verder is ons gevraagd om te helpen op de nieuw op te richten priklocaties van de GGD."
Als er maar niet zo'n jojo-beleid door het ministerie gevoerd zou worden, als de minister in ieder geval bij zijn standpunt zou blijven.
Brent Bearda Bakker, huisarts in Akkrum
De GGD wil dat in de tweede week van januari alle Friezen een boosterprik hebben gehad. Na een oproep van de Friese Huisartsenvereniging hebben inmiddels 25 huisartsen zich aangemeld om te helpen, zegt Bakker.
Van het ministerie van Volksgezondheid mogen huisartsen echter om organisatorische en administratieve redenen niet in de eigen praktijk boosteren. Maar de minister heeft ook gezegd dat hij het niet zal tegenhouden. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid bij de huisartsen.
"Als er maar niet zo'n jojo-beleid door het ministerie gevoerd zou worden, als de minister in ieder geval bij zijn standpunt zou blijven", zegt Bakker. "Wij willen het allerliefste dat iedere Fries zo snel mogelijk geprikt wordt en een hoop huisartsen denkt dat dat sneller gaat als ze in hun eigen praktijk kunnen helpen."
Huisarts Brent Bearda Bakker van Akkrum