Drachtster school zet zich als verlichte kijkdoos in voor het goede doel

Christelijke basisschool De Voorde in Drachten staat deze dagen in het licht. Vlak voor de sluiting van vrijdag hebben de schoolkinderen alle ramen versierd. Het doel is om geld in te zamelen voor KiKA (Stichting Kinderen Kankervrij).
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
"Die van ons is het mooiste", roepen twee meisjes uit groep acht. Op de eerste etage is een mooi versierd raam te zien met sterren en een Kerstman. De kinderen zijn er de laatste dagen dat de school open was druk mee geweest.

Zolders leeghalen

"Het mocht niets kosten," zegt directeur Gerard Bandringa trots. "We hebben de kinderen gevraagd alles mee te nemen wat ook maar iets met kerst te maken had. Ik denk dat alle zolders nu wel leeg zijn", geeft de directeur aan.
Het idee kwam bij een van de juffen vandaan. Zij was geïnspireerd nadat ze een filmpje over kerstdorp Wielenpôlle in Leeuwarden had gezien. Meteen werd daar de actie voor het goede doel aan gekoppeld.
"Wij hebben hier op school twee kinderen die in het Prinses Maxima Centrum behandeld worden. Op deze manier kunnen we toch iets doen. Omdat het om hele jonge kinderen gaat, hebben wij het hele jaar in het teken staan van KiKa", legt Bandringa uit.
Directeur Gerard Bandringa van De Voorde
Ouders en anderen kunnen aan de hand van een QR-code aangeven welk raam ze het mooiste vinden. Iedere stemt levert geld op en dat gaat naar het goede doel.