Actief Lokaal in Dokkum wil Grote Kerk uit handen van ondernemers houden

De Dokkummer partij Actief Lokaal heeft een petitie op touw gezet toen bekend werd dat de Grote Kerk, in het hart van Dokkum, mogelijk wordt verkocht aan ondernemers.
© Ben de Jager, RTV NOF
De kerkenraad van Dokkum-Aalsum-Wetsens maakte in november bekend dat het steeds minder rendabel wordt om kerken binnen de PKN te houden. Een groep ondernemers wil de kerken in de gemeenschap overnemen. Mogelijk wordt er dan een nieuwe kerk gebouwd in Dokkum.
Als de plannen doorgaan, worden de Fonteinkerk, de Herberg en de Grote Kerk verkocht. In de Grote Kerk worden dan nog wel kerkdiensten gehouden, maar lokale partij Actief Lokaal maakt zich zorgen over deze plannen.

"Historisch, cultureel, religieus centrum van Dokkum"

Cootje Klinkenberg, de fractievoorzitter van Actief Lokaal, heeft daarom een petitie opgezet. "Wij denken met een petitie ons college te kunnen overtuigen, van nou ga niet meewerken aan de verkoop van deze kerk. Dit is namelijk historisch, cultureel en religieus het centrum van Dokkum, maar voor heel Nederland. Hier komen tienduizend mensen op jaarbasis op bezoek."
Twee jaar later is het een tapijthal, of een balletschool.
Initiatiefneemster Klinkenberg is bang dat de kerk niet toegankelijk blijft
Klinkenberg haar roots liggen in de Randstad en daar is voor een deel ook de zorg uit ontstaan. "Vijftig jaar geleden was het al zo, als een kerk verkocht werd een heleboel commotie. De kerk zou er wel invloed op houden, maar twee jaar later is het een tapijthal, of een balletschool. Als dit gebeurt met dit prachtige gebouw, met al die historie, dan moet je dat helemaal niet willen. Laat die ondernemers ergens anders in investeren."
© Ben de Jager, RTV NOF
Klinkenberg is er nog niet in geslaagd om contact te krijgen met ondernemers. "Het is een groot geheim wie die ondernemers zijn. Ik heb wel vermoedens en iedereen spreekt die vermoedens ook wel uit. Alleen zo lang de Kerkenraad niet prijsgeeft wie die ondernemers zijn, wordt dat geheim gehouden. Tot het moment dat het bekend wordt, dat durf ik te voorspellen, dan breekt de hel los."
Cootje Klinkenberg over het behoud van de Grote Kerk in Dokkum