Omwonenden: "Geluidshinder bij vliegbasis niet eerder zo erg als in 2021"

Kinderen die niet meer buiten spelen, huisgenoten die elkaar niet meer verstaan. De geluidsklachten van de Leeuwarder vliegbasis waren niet eerder zo erg als in 2021. Dat geven diverse omwonenden aan in de commissie geluidshinder van de vliegbasis. Men is ook niet tevreden over de late reacties van de vliegbasis.
Omwonenden ervaren veel overlast:
"Het was dit najaar het gesprek van de dag", vertelt voorzitter Wiebe Nieuwsma van Plaatselijk Belang Stiens donderdag in de commissie geluidshinder. "Lessen op school konden niet doorgaan. Wij vragen ons daarom af: kan Frisian Flag niet elders in Europa?" Nieuwsma doelt op de jaarlijkse internationale luchtmachtoefeningen.

Maanden geen reactie

Nieuwsma is ook niet te spreken over de reactie die de vliegbasis geeft na klachten over lawaai. "Na het indienen van een klacht hoor je maanden niets."
Vliegbasis Leeuwarden © ANP
"Ook voor veel mensen in Dronryp is de maat meer dan vol", zegt Peter Tanghe van Plaatselijk Belang Dronryp. "Wij zijn al vele jaren in overleg, maar de overlast én de boosheid neemt alleen maar toe. De F-35 veroorzaakt een vreselijke herrie en veel overlast voor mens en dier. Als er geoefend wordt kunnen de scholen wel stoppen met lesgeven."
Hein de Haan in de bijeenkomst van de commissie geluidshinder © Omrop Fryslân
Tanghe verwijt de vliegbasis 'gegoochel met cijfers en data'. Volgens hem heeft de vliegbasis de omgeving na de zogeheten 'belevingsvlucht' van de F-35 voor het lapje gehouden.

'Niet meer trainingen'

Hij heeft ook een advies voor de vliegbasis: "Stop met het hier naartoe halen van allerhande trainingen en oefeningen. Zoals het nu gaat kan niet." Tanghe gelooft er niets van dat de geluidshinder binnen de toelaatbare geluidscontouren blijft, zoals de vliegbasis beweert.
Vanwege de toegenomen overlast wil de gemeente Leeuwarden een onderzoek instellen naar de gezondheidseffecten van de geluidshinder. Wethouder Hein de Haan deed die mededeling donderdag tijdens de vergadering van de commissie.

Onderzoek naar gezondheidsklachten

De Haan wil bij dat onderzoek zoveel mogelijk samenwerken met andere gemeenten en overheden. Gemeente Waadhoeke doet in ieder geval mee, vertelde wethouder Jan Dykstra van gemeente Waadhoeke. Wie het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet duidelijk. De Haan heeft daarvoor GGD Fryslân benaderd, maar die liet weten zo'n onderzoek 'ingewikkeld' te vinden.
© ANP
De gemeente heeft besloten tot een gezondheidsonderzoek omdat er steeds meer en ernstigere klachten binnenkomen over geluidshinder.

Klachtrecord

Gerard Veldman uit Koarnjum-Jelsum denkt dat het aantal klachten dit jaar zal uitkomen op meer dan 2.000, een absoluut record. "Tot en met augustus zitten we met 1.300 al op evenveel klachten as in geheel 2020." Er komen nu in verhouding meer klachten uit dorpen die wat verder van de vliegbasis afliggen. Veldman pleit ervoor dat het vlieggedrag op de basis wordt aangepast.
Uit naam van defensie geeft basiscommandant Henk Doorten toe dat het aantal klachten flink is toegenomen. "Er zijn meer unieke melders, en er komen meer klachten gedurende de gehele dag in plaats van op specifieke tijdstippen. Er is hinder bij het thuiswerken, daar zijn we ons bewust van."

De intentie 'om de balans te herstellen'

Volgens Doorten heeft de vliegbasis de intentie 'om de balans te herstellen'. Er loopt een onderzoek naar het beperken van de geluidshinder. "Ik heb niet veel regelruimte in hoeveel we vliegen, maar wel hoe we dat doen en op welke tijdstippen."
Doorten zegt dat hij het nu niet 'opportuun' vindt om in Leeuwarden een nieuwe airshow te organiseren. "Ik hoop de profielen te optimaliseren om zo de balans weer in de goeie richting te krijgen."