MKB Noord wil krapte arbeidsmarkt oplossen met internationale studenten

De krapte op de arbeidsmarkt in Fryslân neemt steeds verder toe. Innovatie en internationalisering moeten vergrijzing tegengaan, zegt MKB Noord-voorzitter Joyce Walstra.
© Shutterstock / Industryviews
"Er zijn gewoon veel meer vacatures dan dat er mensen zijn", zegt Walstra. "We hebben te maken met vergrijzing. Er zijn steeds meer mensen die uit het arbeidsproces stappen. Met name in het noorden neemt het aandeel jongeren eenvoudigweg af. "
Donderdag werd bekend dat het aantal WW-uitkeringen in Nederland weer verder daalde. Dat geldt ook voor Fryslân: het gaat om een daling van vier procent. Eind november waren er 6.921 WW-uitkeringen in Fryslân.
Vooral de IT en techniek, onderwijs en de zorg worden getroffen door de krapte op de arbeidsmarkt. Er zouden daarom meer bedrijven moeten komen in deze sectoren, zegt Walstra. "Dan komen er hier meer banen." Ook innovatie is belangrijk. "Groei komt door innovatie."

Internationalisering

Internationale markten kunnen er ook voor zorgen dat de groei toeneemt, zegt Walstra. Datzelfde geldt voor betere infrastructuur. MKB Noord is daarom ook blij met de vermelding van de Lelylijn in het regeerakkoord.
Maar er moeten ook mensen van buiten komen om de vacatures op te vullen. "We lijken het met ons eigen arbeidsvermogen niet meer te kunnen oplossen in de regio", zegt Walstra.
"We hebben een aantal kennisinstellingen waar veel internationale studenten rondlopen. Die gaan veelal toch weer weg." Volgens Walstra moeten deze mensen de weg beter kunnen vinden naar het midden- en kleinbedrijf. "Dat is een manier om internationalisering van de arbeidsmarkt, met opgeleide mensen, hier een impuls te geven. "
Joyce Walstra van MKB Noord over de krapte op de arbeidsmarkt