Operaasje Frysk Flagge: Jappies Australische kinderen willen terug naar Wirdum

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Omrop Fryslân wil met Operaasje Fryske Flagge bereiken dat de Friese vlag op in de lijst van emoji's komt. Dat lukt ons niet alleen. Friezen in het buitenland kunnen hun Friese vlag op onze online-wereldkaart plaatsen. Deze week: Jappie van der Land in Australië.
Jappie van der Land in Australië © Eigen foto
Van der Land komt uit Wytgaard en Wirdum. Mid-jaren tachtig, toen hij 32 jaar was en vrachtwagenchauffeur, verhuisde hij naar Australië toe. "Ik was hier twee keer geweest op vakantie. Dat beviel mij uitstekend. En ik had genoeg van mijn werk, dat ik dacht: ik moet hier maar naartoe."
Ik dacht: wow, daar wel even mee praten.
Jappie was direct onder de indruk van zijn uiteindelijke vrouw Mary
Het was uiteindelijk de beste vakantie geweest die Van der Land ooit heeft gehad: hij heeft zijn vrouw eraan overgehouden. "Ik was op de Salomonseilanden met vrienden. Toen trof ik Mary in een klein dorpje. Ik dacht: wow, daar wel even mee praten. Een week later waren we verloofd en een jaar later getrouwd."
Die snelle verloving had ook met de cultuur te maken: "Dan kun je bij elkaar zijn, mensen kunnen er dan niet verkeerd over praten. Anders kan het grote moeilijkheden opleveren, als je even met een meisje praat. Daar zijn ze heel streng in. Als je je verlooft, krijgt iedereen in het dorp dat te weten en kunnen ze er niets van zeggen."
Mary ging met Van der Land mee naar Australië. "Dat ging uitstekend"

Gelske, Sjoukje en Stuart

In 1994 zijn ze getrouwd. Intussen wonen ze met drie kinderen in een vrijstaand huis in het dorpje Batlow. De namen? Gelske, Sjoukje en Stuart. "Mijn vader zijn naam was Tjeerd, maar dat was onmogelijk voor de mensen hier om uit te spreken. Gelske ging nog wel, maar Sjoukje was ook al heel moeilijk."
Met Operaasje Fryske Flagge verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen om utens van over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel: voor elkaar krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.
Ze zijn er nog hartstikke gelukkig. Heel af en toe gaan ze naar Fryslân toe. "De kinderen zijn er nu een paar keer geweest. In 2000 was Stuart een halfjaar oud. De kinderen waren zo klein, die hebben er niets van onthouden. In 2013 zijn we terug geweest. Een week of zes, bij vrienden in Boazum. We zijn een week op Schiermonnikoog geweest. De Wirdumer kermis vonden ze ook geweldig."
De kinderen willen wel vaker naar Fryslân toe. "Beide dochters hebben partners, die willen hun mannen naar Fryslân toe brengen. Het is ze zo goed bevallen." Ze willen zelfs wel in Fryslân wonen, maar dan wel graag in Wirdum.