Harkemase Boys niet bang voor RKC: "We zijn niet met die lui bezig"

Op een nagenoeg leeg en donker sportpark De Bosk branden de lichten op een van de trainingsvelden. Een zeldzaam beeld in tijden van avondlockdown. Maar dat is niet voor niets: Harkemase Boys traint voor de laatste keer voor de bekerwedstrijd tegen eredivisionist RKC Waalwijk.
Harkemase Boys bereidt zich voor op de wedstrijd van het jaar:
Amateurclubs mogen na vijf uur niet meer trainen. Maar omdat Harkemase Boys in het hoofdtoernooi van de KNVB-beker speelt kan trainer Jan-Piet Bosma nog wel aan de slag met zijn groep. De vraag is alleen hoelang nog.
Want de wedstrijd tegen RKC is woensdagavond. Mochten de Harkieten verliezen, dan is het voorlopig ook klaar met de trainingen. Dat is van latere zorg voor Bosma. Eerst moet hij zijn ploeg voorbereiden op het treffen met de Noord-Brabanders.
"Zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven, dat is het doel", vertelt de trainer van Harkemase Boys. "Je moet wel reëel zijn. We moeten een topdag hebben en ze een slechte dag. Dan komt het goed."
De laatste training van Harkemase Boys in aanloop naar het bekerduel © Orange Pictures
De selectie van Harkemase Boys leeft al weken toe naar dit bekerduel, weet aanvoerder Henny Bouius. "Sinds de vorige bekerwedstrijden tegen Katwijk en DOVO wisten we dat deze wedstrijd eraan kwam. Toen de competitie stil kwam te liggen, was er nog maar één ding en dat was deze wedstrijd. Het is zeker de wedstrijd van het jaar."

Publiek wordt gemist

Daar sluit Bosma zich bij aan. "Voor de club is het fantastisch. En voor de jongens ook." Toch mist er wel wat woensdagavond: "Het blijft een open deur, maar het is jammer dat er geen publiek bij is."
Dat vindt Bouius ook: "We missen ze enorm, dat merk je gewoon. Het moet nu uit onszelf komen. Dat komt ook wel goed, alleen kunnen ze die net even over het dode punt helpen."
Het liefst hadden we tweeduizend stewards gehad woensdagavond.
Harkemase Boys-voorzitter Sippe Heeringa
Dat er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig mag zijn, kost Harkemase Boys zo'n tienduizend euro. Dat is althans de schatting van voorzitter Sippe Heeringa. "En daar zouden de inkomsten uit de kantine nog bijkomen."

Nieuwe kleedkamers

Volgens de Boys-voorzitter zouden in normale tijden minimaal tweeduizend toeschouwers op het duel afkomen. Dat kan nu niet, al was er wel een creatieve oplossing geweest: "Het liefst hadden we 2.000 stewards gehad woensdagavond", lacht Heeringa.
Ondanks dat er geen publiek is, levert deze wedstrijd wel geld op voor de club. De startpremie in deze ronde ligt volgens Heeringa op zo'n 25.000 euro. Dat krijgt de club wel en zal Harkemase Boys gebruiken voor de bouw van nieuwe kleedkamers.
Trainer Jan-Piet Bosma van Harkemase Boys © Orange Pictures
Een speler die de kraker tegen RKC woensdag moet missen, is Mart Dijkstra. De oud-speler van onder andere SC Cambuur pakte namelijk rood in de laatste competitiewedstrijd tegen Sparta Nijkerk. Daardoor is hij geschorst.

"Domme actie"

"Dan moet je op de blaren zitten en helaas is dat woensdag ook het geval", geeft Dijkstra eerlijk toe. Bovendien is de oud-profvoetballer schuldbewust. "Als je zo'n domme actie maakt, ben je op dat moment niet bezig met de consequenties. Ik heb twee wedstrijden schorsing gekregen en daar mag ik mijn handen mee dichtknijpen."
Hij baalt dat hij niet bij de wedstrijd van het jaar is. Al hoopt Dijkstra stiekem dat er nóg een wedstrijd van het jaar komt. "Het wordt 2-1 voor ons en dan spreken we af dat er nog een wedstrijd van het jaar komt en ik daar wél bij ben", lacht de verdediger.
Het gaat niet constant over RKC, kom op man.
Jan-Piet Bosma, trainer van Harkemase Boys
Terug naar het trainingsveld. Daar valt op dat trainer Jan-Piet Bosma de naam van tegenstander RKC Waalwijk geen enkele keer noemt. Hoe zit dat? "Wij zijn niet met die lui bezig. Wij gaan uit van eigen kracht. Wat moet ik dan zeggen? RKC dit en RKC dat? Het gaat niet constant over RKC, kom op man."
Het mag duidelijk zijn. In Harkema zien ze RKC wel komen. Aanvoerder Henny Bouius heeft er enorm veel zin in. "Die oefenwedstrijdjes heb je op een gegeven moment niets meer mee. Zo'n bekerwedstrijd, daar doe je het voor."
De wedstrijd tussen Harkemase Boys en RKC Waalwijk is woensdag live te volgen bij Omrop Fryslân in een extra radioprogramma. Dat begint om 18.00 uur en het commentaar komt van sportverslaggever Andor Faber.
Een dag later, op donderdag, is er weer een extra sportprogramma op de radio vanaf 18.00 uur. Dan met live-verslag van de wedstrijden SC Cambuur-NEC (Geert van Tuinen) en sc Heerenveen-De Treffers (Arjen de Boer).