Syrische Alyaa helpt vluchtelingen in Leeuwarder noodopvang als tolk

Alyaa is zes jaar geleden vanuit Syrië gevlucht. En nu helpt ze de pas aangekomen vluchtelingen van de noodopvang in het Leeuwarder WTC als tolk.
Alyaa komt uit Damascus en woont al zes jaar in Nederland. Haar man kwam via Libanon en Turkije naar Nederland en ze is hem, met de kinderen, achterna gereisd en nu wonen ze in Jirnsum. In het begin was dat wel even wennen, maar nu gaat het goed.
Wat ze anders vindt aan Nederland? "Het weer, dat is een beetje raar. Altijd regen en in de zomer moet je altijd een sjaal om." Er zijn ook zaken hetzelfde. "In een dorp is het echt gezellig. In Jirnsum is veel hetzelfde als in Syrië."
Alyaa © LEO Middelsé, Larissa Lokenberg
"Ik begreep Nederlands niet, ik deed alles met wijzen", vertelt Alyaa. Ondertussen spreekt ze de taal heel wat beter en is ze vrijwilliger in een winkel met gesloten beurzen in Leeuwarden. "Mensen helpen in hun eigen taal, dat is mooi om te doen. De mensen die hier komen zijn een beetje bang, alles is anders, een andere cultuur en een andere taal."
Bij die winkel kunnen vluchtelingen die nu in de noodopvang in het WTC verblijven gratis kleding krijgen. En dan is een Arabisch sprekende vrijwilliger een uitkomst.
Ze heeft zich via Facebook aangemeld om daar te werken als vrijwilliger, omdat ze zelf heeft ervaren hoe het is in een land te komen waar je de taal niet spreekt.
Alyaa