'Aanvalsplan grutto' tot 2027 zeker van financiering

Demissionair minister Carola Schouten heeft bekend gemaakt tot het jaar 2027 bijna 70 miljoen te investeren in het Aanvalsplan Grutto. Met deze toezegging is het weidevogelplan de komende jaren zeker van financiering.
Een grutto op een paaltje © Remco de Vries, Omrop Fryslân
D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot heeft vragen aan de minister gesteld over de financiering van het plan. Minister Schouten deed in het commissiedebat over de Nederlandse invulling van het Europees landbouwbeleid de toezegging voor het geld.
Volgens Vogelbescherming Nederland is de toezegging een belangrijke stap, maar is er nog niet alles mee gezegd. Want boeren zouden ook na 2027 zeker moeten zijn van geld om te kunnen investeren in een weidevogelvriendelijke bedrijfsvoering.
Wat is it Aanvalsplan Grutto?
Volgens het Aanvalsplan Grutto moeten er speciale gebieden worden aangewezen waar de grutto en andere weidevogels op hun plek zijn. Het plan is een initiatief van oud-minister Pieter Winsemius, It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland.
Het gaat om gebieden van zo'n duizend hectare in de zes provincies waar de meeste grutto's broeden, onder meer in Fryslân. Het plan is gericht op 34 grote weidevogelgebieden, waarvan er dertien in Fryslân liggen, van ieder zo'n duizend hectare. Boeren moeten steun krijgen om hun bedrijven op het beschermen van vogels af te stellen en tegelijkertijd economisch rendabel te blijven.
Er is een hoger waterpeil nodig (10 tot 20 centimeter onder het maaiveld), er moet minder vee dicht op elkaar staan, er moet later worden gemaaid, ruige mest worden gebruikt en kruidrijk grasland worden aangelegd om de biodiversiteit te verhogen. Ook moet de zogeheten predatiedruk omlaag, zodat minder eieren en jonge vogels worden opgegeten door roofdieren zoals katten, vossen en reigers.
Baarderadiel is volgend jaar één van de eerste gebieden die los kan met het optimaliseren van de weide. Natuurcoöperatie Baarderadiel is actief in het noordelijke gedeelte van de eerdere gemeente Baarderadiel, om Jorwert en Baard heen.