Peter R. de Vries, EK voetbal en sneeuw: hier googelde Fryslân dit jaar op

Peter R. de Vries, het Europees kampioenschap voetballen en waar sneeuw wordt verwacht. Dat is wat Friezen het afgelopen jaar relatief vaak opzochten in de zoekmachine van Google.
Peter R. de Vries, het EK voetbal en de sneeuwradar: Friezen wilden er graag iets over weten © ANP
De zogeheten meest trending zoekopdrachten in Fryslân verschillen daarmee niet veel van de landelijke lijst. In Nederland staat Peter R. de Vries ook op 1, het EK voetbal op 2 en de sneeuwradar op 6.

Wat betekent 'trending'?

De top 10 die Google bekendmaakt bestaat niet uit de tien onderwerpen waar het vaakst naar gezocht is, maar het zijn de onderwerpen waar opvallend meer naar gezocht is in vergelijking met vorig jaar. De populairste zoekopdracht in Nederland is 'youtube', maar daar werd afgelopen jaren ook al veel naar gegoogeld.
Net als de rest van Nederland zocht Fryslân voor de verkiezingen in maart hulp van de Stemwijzer. En in de zomer googelde Fryslân massaal op de Olympische Spelen. De iPhone 13, die eind september uitkwam, was bij ons populair. Daarmee is Fryslân niet zo uniek: dezelfde zoekopdrachten stonden ook in de landelijke top 10.

Roddels en corona

Friezen hadden wel meer dan gemiddelde interesse in Sarah van Soelen. De intussen (tijdelijk?) ex-vriendin van André Hazes Jr. staat bij ons op plek nummer zeven. In de Nederlandse lijst verschijnt ze helemaal niet.
Zaken die met het coronavirus te maken hebben, ontbreken natuurlijk niet op de lijst. Friezen wilden graag iets weten over Testen voor Toegang en de CoronaCheck-app. Het virus is wel iets minder aanwezig dan een jaar geleden: toen gingen zes van de tien onderwerpen over corona.

Heerenveen en Cambuur

De top tien wordt dit jaar afgesloten met de zoekopdracht 'Eredivisie'. Dat krijg je met twee eredivisionisten in één provincie.

Top 10 trending van Google

Fryslân Nederland
1. Peter R. de Vries Peter R. de Vries
2. EK 2021 EK 2021
3. Sneeuwradar Stemwijzer
4. Stemwijzer Avondklok
5. Olympische Spelen Testen voor Toegang
6. iPhone 13 Sneeuwradar
7. Sarah van Soelen Olympische Spelen
8. Testen voor Toegang iPhone 13
9. CoronaCheck-app Nelson Valkenburg
10. Eredivisie WhatsApp storing