Nieuwe stroomkabels naar Ameland vernield, netbeheerder verbijsterd

De nieuwe stroomkabel die wordt aangelegd naar Ameland is gesaboteerd. De schade is zo groot dat het niet meer gerepareerd kan worden.
Er is grote verontwaardiging over de vernieling van de stroomkabels:
De sabotage vond twee maanden geleden al plaats, maar is nu pas bekend geworden. De aannemer heeft aangifte gedaan.
Waar de sabotage precies heeft plaatsgevonden wil netbeheerder Liander niet bekend maken. Het bedrijf is verbaasd over de vernieling. Het heeft grote consequenties voor het project. Omdat de producent de kabels niet op voorraad heeft, kunnen er pas begin 2022 nieuwe kabels gemaakt en geleverd worden.
Liander doet er alles aan om het werk af te ronden voor de start van het broedseizoen, half maart. Een woordvoerder verwacht dat dat wel gaat lukken.

Verduurzaming

De stroomkabel loopt onder andere door de Holwerder kwelder en zo via het wantij naar het eiland. De kabel is nodig om het eiland meer te verduurzamen en de opgewekte stroom te transporteren. Bedrijven, bewoners en de gemeente hebben daar de handen voor ineen geslagen. Naast het grote zonnepark zijn er plannen voor nog een aantal en daarnaast hebben steeds meer eilanders panelen op het dak.
© Shutterstock / emka74
Daarnaast wil de NAM voor de verduurzaming van de gaswinning gebruikmaken van groene stroom. Om die ontwikkelingen te realiseren moest Liander twee nieuwe kabels aanleggen naar het eiland.

Hoelang wachten?

Het is duidelijk dat de aanleg vertraging oploopt. Woordvoerder Peter Hofland van Liander weet nog niet hoeveel: "We moeten echt wachten op die nieuwe kabels. En dan gaan we kijken naar wanneer we kunnen beginnen. Daarover gaan we in goed overleg met natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en andere experts. We willen dat werk goed timen om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur."
Voorlopig lijkt de vertraging nog geen consequenties te hebben voor het eiland. Hofland: "Nu eerst nog niet maar, bedenk wel dat we die kabels niet voor niets leggen. Ze moeten de verduurzaming vorm gaan geven. Ik het dus ook niet uitsluiten."

Opnieuw verstoring

Natuurbeheerder Staatsbosbeheer is ook niet te spreken over de vernieling. De aanleg was in goed overleg met de natuurbeheerder en Rijkswaterstaat om de gevolgen voor de natuur zoveel mogelijk te beperken. En dat lijkt goed te zijn geslaagd.
Maar nu moet er opnieuw worden gewerkt in een gebied op de Wadden waar je juist zo weinig mogelijk verstoring wilt hebben, zegt boswachter Henk-Jan van der Veen.
Woordvoerder Peter Hofland van Liander