Palliatieve thuiszorg steeds meer onder druk door coronavirus

De palliatieve thuiszorg staat steeds verder onder druk. Bij deze vorm van thuiszorg krijgen mensen in hun laatste levensfase hulp. Door de coronacrisis is het lastig om de roosters rond te krijgen.
Elke dag komt de thuiszorg bij mevrouw Buitenga in Wolvega:
"Goedemorgen mevrouw Buitenga, u zit al helemaal klaar zie ik." Met een grote glimlach stapt verpleegkundige Joke Stummel-Zijlstra van De Friese Wouden een appartement in Wolvega binnen. Op een stoel wacht de 94-jarige vrouw Buitenga haar op.

'Thuis knappen mensen sneller op'

De thuiszorg helpt Buitenga met het aanbrengen van een pomp voor haar hart. Al drie jaar komen ze bij haar over de vloer. "Dat toont meteen het belang van de thuiszorg", begint Stummel haar verhaal.
Met grote zorgvuldigheid brengt ze de pomp bij mevrouw Buitenga aan. "Als je thuis bent, ga je heel anders met een ziekte of mankement om. Je bent meer op je gemak. Dat is voor het herstel erg belangrijk."
Thússoarch © Shutterstock
Maar de thuiszorg krijgt het steeds moeilijker. Jarenlang is er bezuinigd en door de coronacrisis is het steeds lastiger om de roosters voor elkaar te krijgen. Met een snotneus op het werk komen is geen optie. De doelgroep waar de thuiszorg komt is kwetsbaar.

Mantelzorgers

"Dus kijken we ook steeds meer naar mantelzorg", zegt Anneke Kiewiet, regiomanager bij de Kwadrantgroep. Mantelzorgers zijn mensen uit de naaste omgeving van de patiënt. "Dan moet je denken aan een familielid of andere kanten op. Zij kunnen ons helpen bij de klusjes die geen specialistische zorg zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om meehelpen bij het douchen of het aankleden. We kunnen dan de echte zorg doen, zoals het aanbrengen van pompen of meehelpen met spuiten."
Het is een oplossing die steeds meer zorginstellingen gebruiken, zo blijkt uit een inventarisatie van Omrop Fryslân. Met verschillende organisaties uit Fryslân is gebeld.
Toch lopen ze dan wel tegen problemen aan. "Er zijn ook mensen die helemaal geen netwerk meer hebben", zegt Anneke Kiewiet. "Je moet je ook afvragen of het voor de mantelzorger wel goed is. Zij krijgen dan veel op hun bordje."
Het is vertrouwd en dat doet mentaal ook veel met je.
Wijkverpleegkundige Lisa Alves
Ook wordt er steeds meer op technologie ingezet. " Bijvoorbeeld dat mensen zelf een pomp kunnen vullen ", zegt Kiewiet. " De thuiszorg komt dan alleen maar bij grote problemen. Maar dat zijn dingen voor de toekomst. "
Thuis blijven wonen is belangrijk, zo denken ze bij de KwadrantGroep. Een hospice of verpleeghuis kan in het nadeel werken.
Joke Stummel Zijlstra van thuiszorg De Friese Wouden
"Mensen herstellen veel sneller als ze thuis zijn", zegt wijkverpleegkundige Lisa Alves. Zij komt al jaren over de vloer bij mensen. "Vaak raken ze in het ziekenhuis in de stress. Als ze dan thuis komen zie je ze gewoon direct opknappen. Dat is logisch. Het is vertrouwd en dat doet mentaal ook veel met je. Daarom moeten we altijd blijven zorgen dat mensen thuis kunnen blijven. Kijk maar naar mevrouw Buitenga. Daar komen we al drie jaar over de vloer."
Met een grote glimlach springt mevrouw Buitenga Lisa bij. "Het enige nadeel is dat ik de gezichten soms vergeet. Het zijn er meerdere en dan moet ik ze plaatsen. Maar dat komt uiteindelijk wel goed. Ik zou nooit meer zonder kunnen. Het zijn echt schatten!"