Tientallen dode papegaaiduikers aangespoeld: "Ze zijn wel uit koers"

Op het strand van Vlieland zijn meerdere dode papegaaiduikers gevonden. Dat meldt boswachter Carl Zuhorn. Papegaaiduikers zijn pinguïnachtige vogels die bijna nooit in Nederland worden gezien.
In totaal zijn er de afgelopen weken twintig papegaaiduikers aangetroffen aan de kust, waarvan de meesten in Noord-Nederland. Dat zegt onderzoeker Kees Camphuijsen van het NIOZ.
Een van de gevonden dieren leeft nog. Dat wordt momenteel opgevangen in Texel. "Op andere plekken worden ze ook gevonden", zegt boswachter Zuhorn. "Maar Vlieland lijkt wel de hotspot te zijn."
Volgens natuurverslaggever Remco de Vries van Omrop Fryslân is het enorm zeldzaam dat er papegaaiduikers op de Friese eilanden gespot worden. "Normaal gesproken broeden ze op rotsachtige eilanden bij de kust van Schotland of Noorwegen."
Het kan goed zijn dat de dieren door de harde wind van de afgelopen weken in Nederland zijn beland, zegt hij. "De wind was westelijk, dus dan zouden ze uit Schotland kunnen komen."
Onderzoek moet uitwijzen hoe het kan dat de dieren op Vlieland zijn aangespoeld. Daarvoor worden ze naar het NIOZ op Texel gebracht. Zuhorn: "Dat moet ook wel, want mijn vriezer raakt vol."
Het komt niet vaak voor dat er papegaaiduikers in Nederland aanspoelen. Dat het nu om zoveel gaat, maakt de zaak 'nog unieker', meldt Ecomare. "Dit is best bijzonder. Ze leven hier niet, dus ze zijn wel uit koers."

Contact met Schotland

NIOZ-onderzoeker Camphuijsen heeft ruim anderhalve week geleden voor het eerst contact gehad met onderzoekers uit Schotland. "Ze vroegen of wij ook iets merkten. Maar toen was er net eentje gevonden, dus toen was er nog niet zoveel van te zeggen."
En nu gaat het hard: "Inmiddels zijn het er twintig, maar dat kan aan het eind van de dag al weer veel meer zijn."
We hebben nog onvoldoende gezien om iets duidelijks te kunnen zeggen over de doodsoorzaak.
Kees Camphuijsen (onderzoeker NIOZ)
Over de doodsoorzaak is nog niet veel te melden. "We lopen achter de feiten aan. De meesten zijn al aangevreten. Wat opvallend is, is dat het relatief om veel volwassen vogels gaat. Meestal zijn het jonge dieren, en dan is het niet zo vreemd. Maar nu zijn ze een paar jaar ouder. We hebben nog onvoldoende gezien om iets duidelijks te kunnen zeggen over de doodsoorzaak."
Het is niet voor het eerst dat er zoveel dode dieren aanspoelen. Zo spoelden er al meer dan honderd dode bruinvissen aan, dat kwam door een bacterie. En eerder dit jaar werden er tientallen dode zeekoeten gevonden op Schiermonnikoog. "Dat was ook een heel vreemde sterfte", zegt Camphuijsen.

Warmtelamp en zalmpap

Verzorgers van het opvangcentrum zijn 'voorzichtig positief' over de kansen van de vogel die op Texel verzorgd wordt. Het dier zit onder een warmtelamp en krijgt zalmpap toegediend. De vogel is twee of drie jaar oud.
© Ecomare
Het is niet de eerste keer dat Ecomare een papegaaiduiker opvangt. In 2017 hebben de verzorgers een andere papegaaiduiker zover gekregen dat hij weer vrijgelaten kon worden. Dat gebeurde op een boorplatform, midden op de Noordzee.
"Hopelijk kunnen we dit herhalen met de papegaaiduiker die nu in de opvang zit", meldt Ecomare.
Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland