Femke Kok verbetert eigen record op 500 meter in bizarre race

Femke Kok heeft haar eigen nationale record verbeterd op de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, in een bizarre wedstrijd tegen Jutta Leerdam.
Femke Kok © Orange Pictures
Kok is de eerste Nederlandse vrouw die een tijd neerzet onder de 37 seconden. Ze klokte 36.96. "Echt supercool", zei Kok na afloop. "Maar ik denk dat het nog wel harder kan."

Valse start

Tegenstander Jutta Leerdam dacht dat er sprake was van een valse start en schaatste niet verder. Er was geen valse start, maar Kok moest haar 500 meter wel alleen rijden.
Volgens analist Erben Wennemars stond Leerdam niet stil. En de echo van het kunstmatige startschot in de lege hal in Salt Lake City klonk misschien wel als een valse start, zegt hij.

Gek

Kok vond het 'een hele aparte rit'. "Ik reed tegen Jutta, maar ze startte blijkbaar niet. Heel gek. Normaal voel je iemand naast je rijden. Ik ging door, maar ik dacht wel: huh? Wat gebeurt er."
Een dag eerder verbeterde Kok het negen jaar oude nationaal record van Thijsje Oenema. Toen kwam Kok net niet onder de 37 seconden. Nu wel. Maar zo voelde het niet, zegt ze.
"De rit voelde niet goed, maar de tijd was wel goed. Ik had een paar missers, dat ik 'm echt kwijt was. Toen ik over de streep ging, had ik het niet in de gaten."
Kijk hier naar de beelden:
Voor een plek in de top drie was de recordrace van Kok niet goed genoeg: ze eindigt als vierde. De eerste prijs was voor een Poolse: Andzelika Wojcik (36.77). De Russen Angelina Golikova (36.78) en Olga Fatkulina (36.93) werden tweede en derde.
"Het is heel bijzonder om door de barrière van 37 seconden te gaan", zegt Kok. "Daar ben ik heel blij mee. Maar het liefst zou ik nog een rit willen rijden, om te zien of ik nog sneller kan."

Alweer een Fries

De eerste Nederlandse man die onder de 37 seconden kwam, was ook een Fries: Jan Ykema uit Harlingen. Dat was in 1988, op de Olympische Spelen in Calgary.

Kok met persoonlijk record op vijfde plek op 1000 meter

Op de duizend meter zette Kok een tijd neer van 1.12,87. Daarmee werd ze vijfde. Het was een persoonlijk record voor haar.
Jutta Leerdam was de beste Nederlandse, met een tweede plek. Alleen de Japanse Miho Takagi was sneller.
Na afloop van de duizend meter reageerde Leerdam voor het eerst op de gekke rit tegen Kok. Wat er precies mis ging, kon ze niet verklaren.
"Ik bewoog en kon niet meer terug. Ik moest omhoog komen en toen schoot de starter af. Ik kon er vrij weinig meer van maken", zegt Leerdam bij de NOS. Ze stond rechtop toen tegenstander Kok al wegreed.

Bergsma doet niet mee voor de winst op de massastart

Tijdens de massastart hadden de Nederlandse mannen geen schijn van kans. Jorrit Bergsma was de beste, met een zesde plek. De winst ging naar de Belg Bart Swings.
Bergsma probeerde uit het peloton te ontsnappen om met Swings naar het trio dat een voorsprong gepakt had te rijden, maar hij kwam niet weg en had ook geen landgenoot bij zich die het gat kon dichten. Bart Hoolwerf, de andere Nederlander op de massastart, had zich niet geplaatst voor de finale.
Aan het eind van de wedstrijd probeerde Bergsma het niet meer. Swings reed weg bij de andere vluchters en kon al ver voor de finish zijn overwinning vieren.

Zilver voor de vrouwen

Bij de ploegenachtervolging bij de vrouwen lukte het Ireen Wüst met Melissa Wijfje en Irene Schouten om zilver te bemachtigen. Zij finishten op 2.52,69, het goud ging met 2.52,41 naar Canada. Het trio bleef maar net boven het Nederlandse record van vorig jaar in Salt Lake City.
Wüst is blij met het zilver, maar vindt ook dat men nog een inhaalslag moet maken, met het oog op concurrenten Canada en Japan.