Mondkapjesplicht op scholen: "We doen alles om zo lang mogelijk open te blijven"

Voor kinderen van groep zes en hoger geldt vanaf deze maandag de nieuwe maatregel dat ze een mondkapje moeten dragen als ze door school lopen. Op de middelbare school komt het ook weer terug, maar in het basisonderwijs is het nieuw. Hoe gaan scholen met de nieuwste maatregelen om?
Mondkapjesplicht op scholen: "We doen alles om zo lang mogelijk open te blijven"
Van de ruim 420 kinderen op openbare basisschool Het Slingertouw in Heerenveen hadden er vier geen mondkapje bij zich toen ze maandagochtend naar school kwamen. De ouders waren donderdag op de hoogte gebracht van de nieuwe maatregelen. Alle kinderen moeten zich ook twee keer per week testen. De sneltesten voor de leerlingen moeten deze week komen.
Ik wil niet als politieagent optreden, maar het gaat wel om veiligheid.
Keimpe Strikwerda
"Het was eerst wel even wennen. De personeelskamer hadden we weer verdeeld in ruimtes zodat we koffie kunnen drinken en de docenten hadden het mondkapje weer voor. En ze stonden klaar met hun zakken vol mondkapjes. Bijna iedereen had ze bij zich, twee kinderen waren het vergeten", zegt directeur Keimpe Strikwerda.

Politieagent

"En twee hadden het niet bij zich omdat de ouders het niet willen. Dat is wel lastig. Ik wil niet als politieman optreden, maar het gaat wel om veiligheid. Ik vind dat ik daarin mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Ik heb de ouders gevraagd om het nog wel te doen. Als ze dat niet doen, dan zijn er voor die kinderen andere pauzetijden. Maar eigenlijk willen ze zulke aanpassingen niet moeten doen, we willen veilig lesgeven, maar die komt zo onder druk te staan."
Hij hoopt dat de scholen zo lang mogelijk open kunnen blijven. "Maar we houden er ook rekening mee dat we weer op afstand moeten lesgeven. Alle kinderen hebben een eigen iPad en de leerkrachten hebben er eerder mee kunnen oefenen. We willen het liever niet, maar we zijn er klaar voor."

Sint slaapt op school

Het feest van Sinterklaas gaat in aangepaste vorm door. "Sint slaapt op school, dus dit jaar hebben we geen intocht en er zijn ook geen ouders bij, maar het feest moet wel doorgaan."
Keimpe Strikwerda van Het Slingetouw en Joop Hakze van De Twine
© Omrop Fryslân
Directeur Joop Hakze van basisschool voor speciaal onderwijs De Twine in Dokkum is klaar met de nieuwste maatregelen. De school is er wel op ingesteld, maar voor de kwetsbare kinderen zijn de veranderingen soms moeilijk te begrijpen.

Speciaal onderwijs

"Ik vind dat de kinderen naar school moeten", zegt Joop Hakze. Hij vindt dat kinderen een rol spelen in de immuniteit. "Ze worden niet ernstig ziek. Maar we hebben te maken met maatregelen die een zwabberend landsbestuur het land injaagt. Ik vind het belangrijk dat we eenheid houden en met elkaar verbonden blijven." Hij is blij dat de kinderen naar school kunnen. "De kinderen op onze school kunnen er niet zonder, we moeten ze structuur blijven bieden."
Veel kinderen van zijn school komen met de taxi. "Daar hebben alle kinderen, dus ook jonger dan negen jaar, een mondkapje op." Hij mist visie in het beleid van het kabinet. "Er moet duidelijkheid komen; zo doen we het en niet anders."