liveblog | 29 november 2021

Coronanieuw 29 november: Landelijk 21.552 besmettingen | KNVB last deel competities af

Laatst bijgewerkt: 29 november 2021, 22:30 uur
22:30

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af. Dank voor het volgen. Morgenochtend starten we een nieuwe liveblog op.

21:01

Aanpak krapte bij kinderopvangen in coronatijd

Om iets te doen aan de personeelskrapte in de kinderopvang mogen er binnenkort vaker medewerkers in opleiding worden ingezet. Het kabinet heeft dat besluit genomen omdat medewerkers in opleiding nu nog hoogstens een derde deel mogen vormen van de groepsleiding. Dat moet tijdelijk naar maximaal de helft worden verruimd. Voorlopig geldt de maatregel een halfjaar.

Door de coronacrisis vallen er veel medewerkers uit. Daardoor moeten er ook vaker groepen kinderen naar huis worden gestuurd.

Voorbeeldfoto van een kind in de kinderopvang © Shutterstock.com
20:52

Zelftesten vliegen de winkels uit

De coronazelftesten vliegen de winkels uit. Helemaal na de aankondigingen op de coronapersconferentie van vrijdag. Daarin werd het advies gegeven om op covid te testen als je op bezoek gaat. Ook bij scholen zouden testen kunnen worden gedaan. In veel winkels zijn de zelftesten uitverkocht, merkt men ook in Leeuwarden:

© ANP
19:30

KNVB legt deel competities aankomend weekend stil, woensdag besluit over volgende weekenden

Voetbalbond KNVB heeft de competities voor het komende weekend voor een deel stilgelegd. Door de coronamaatregel dat het sporten na 17.00 uur niet toegestaan is, komen veel trainingen stil te liggen. De KNVB maakt onderscheid tussen de A- en B-categorie.

A-categorie: geen competitie, alleen inhalen

Voor de A-categorie geldt dat er geen regulier competitieprogramma is voor de jongeren en de senioren. Er mogen alleen inhaalwedstrijden doorgaan, zodat het aantal gespeelde wedstrijden voor ieder team recht wordt getrokken.

B-categorie: wel competitieprogramma

Voor de B-categorie (recreatieve competities) geldt dat het reguliere programma wel doorgaat. De KNVB geeft wel aan coulant te zijn voor team die zelf besluit niet te willen voetballen.

De KNVB maakt na het debat dat woensdag in de Tweede Kamer wordt gehouden een besluit over de volgende twee weekenden van 11-12 en 18-19 december.

19:27

Harkemase Boys mag in de avond trainen

De voetballers van Harkemase Boys mogen wel in de avond trainen. Het kabinet heeft besloten dat de amateurclubs die nog in de TOTO KNVB-beker spelen een uitzondering krijgen om 's avonds te trainen. Het gaat in totaal om acht voetbalverenigingen, die dus nu onder de topsport vallen wat de coronaregels betreft. Het is een besluit dat de overheid in overleg met de KNVB en het NOC*NSF genomen heeft. Harkemase Boys is de enige Friese amateurploeg die voor de uitzondering in aanmerking komt.

© Omrop Fryslân, Sybrand Grasdijk
18:41

IC-hoofd pleit voor 'flexibele schil' in aantal IC-bedden

Er zou een 'flexibele schil' moeten komen om meer intensive care-bedden te kunnen gebruiken al daar behoefte aan is, zegt Peter van der Voort uit Boksum als IC-hoofd bij het UMCG in Groningen.

Hij zegt: "Op dit moment hebben we onvoldoende IC-bedden om iedereen die reguliere zorg nodig heeft en alle mensen die covid-zorg nodig hebben op te vangen. Het is nu passen en meten."

Peter van der Voort © ANP