Goede (SP) over 'bruine drek'-uitspraak: "Had ik misschien niet moeten zeggen"

Een aantal partijen in de Provinciale Staten reageerde deze week fel op een initiatiefvoorstel van Forum voor Democratie over een Fries vlagprotocol. Hanneke Goede (SP) wilde ook niets weten van dat voorstel.
© Omrop Fryslân
De vier collegepartijen (CDA, FNP, PvdA en VVD) in de Provinciale Staten vragen de fractie van Forum voor Democratie deze week met een motie om afstand te nemen van verschillende uitspraken van de partij in de landelijke politiek.
"Wij nemen afstand van een partij die alleen bestaat om ophef te veroorzaken en tweedeling te creëren. Ik wil niet meer debatteren over dit soort bruine drek", zei Goede duidelijk geëmotioneerd.

Polarisatie

Volgens Hanneke Goede, fractievoorzitter van de SP, werkt de partij polarisatie van de maatschappij in de hand. "Zij drijven eigenlijk de hele politieke wereld, de maatschappij uit elkaar. Dan vind ik dat je dat als andere partijen een halt toe moet roepen."
"De polarisatie ligt juist bij Forum voor Democratie", zegt Goede:
Ze vindt niet dat ze in het debat te fel is geweest. "Ik heb niemand beschuldigd, ik heb nooit gezegd dat iemand racistisch of discriminerend is, maar wel dat wij goed in de gaten houden wat er in voorstellen van bepaalde partijen staat."

Regenboogvlag

Een aantal politieke partijen reageerde eerder al fel op een motie van Forum voor Democratie over de Friese regenboogvlag. De partij riep daarin op om het 'incorrect gebruiken' van de Friese vlag bij evenementen te verbieden. "Ik constateer dat zij een initiatiefvoorstel hadden dat gebaseerd was op een motie die over de regenboogvlag ging. Die wilden zij weer afschaffen, dat wilden wij een halt toeroepen", vertelt de fractievoorzitter van de SP.
Bovendien is het niet zo dat de vlag de Friese vlag vervangt, zegt Goede: "Wij zeiden: dit is de start van de Roze Zaterdag. De PC Franeker heeft toen de regenboogvlag met Fryske pompeblêden opgehangen. Dat moet een keer kunnen."
Hanneke Goede: "Niet bereikt wat we bereiken willen"

Beschuldigingen

"Uiteindelijk hebben we niet bereikt wat we willen bereiken", zegt Goede over het debat van woensdag. "Voor mij was het: duidelijk maken dat het eindpunt bereikt is. Er zijn zoveel beledigingen naar elkaar toe geuit."
En die beschuldigingen gingen vaak over linkse partijen en standpunten. Er werden dingen gezegd als "maffe linkse mensen, alles wat ze doen met natuur dat kan niet, het zijn gekkies", vertelt Goede. "Op een gegeven moment, denk je: ik doe het niet terug, waarom heeft iemand het recht om het wel naar mij toe te doen?"
Ze heeft geen spijt van haar uitspraken in het debat, waarin de emoties hoog opliepen. "Dat niet. Uiteindelijk is genoeg genoeg. De hoop is dat we hierdoor allemaal gaan nadenken."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Hanneke Goede.
De SP en andere partijen vroegen statenlid Albert van Dijk en andere statenleden van Forum woensdag dus om afstand te nemen van uitspraken van de landelijke afdeling van de partij. Die vraag van de partijen begrijpt ze goed: "Als binnen de SP iemand zulke uitspraken zou doen, dan ben ik de eerste om er afstand van te nemen. Ik wil niet afgerekend worden op woorden die binnen mijn partij gebruikt worden."
"Op het moment dat jij voor een politieke partij kiest, dan kies je bewust voor een bepaald beleid, dat je steunt", zegt Goede.

"Bruine drek"

In het debat en op hun website gebruikt de SP de woorden "bruine drek". Goede: "Dat was een klein stukje woede gericht op het complete Forum-gebeuren."
"Ik had misschien de woorden 'bruine drek' niet moeten gebruiken", zegt het SP-statenlid achteraf. "Op dat moment vond ik het wel het beste om te doen, omdat je toch heel duidelijk laat merken dat je het er niet mee eens bent."
Hanneke Goede over de 'bruine drek'-uitspraak:
SP en Forum voor Democratie zitten beide in de oppositie in de Provinciale Staten. Ze ziet het debat van woensdag niet als een breuk tussen de partijen. "Op vlakken waar we elkaar kunnen vinden, hebben we elkaar gevonden. Ik neem ook geen afstand van personen van Forum voor Democratie, maar van grote delen van hun beleid."
Volgens Goede kan het debat weleens een positief effect hebben op de omgang met elkaar in de toekomst. "Uiteindelijk door de woorden van Brok aan het einde is iedereen wel gaan nadenken over wat er gebeurd is. Ik heb de hoop dat als we 15 december weer in debat gaan, dat het een stuk respectvoller gaat."
© Omrop Fryslân