Fries Museum nieuwe bezitter peuterfoto Mata Hari na veiling

25 nov 2021 - 17:51

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft de foto van de 2-jarige Mata Hari aangekocht die onlangs bij opbod werd verkocht bij een veilinghuis in Amsterdam. Ook de foto van haar vader is teruggegaan naar Leeuwarden.

Foto: Veilinghuis De Zwaan

Margaretha Zelle staat bekend als de exotische danseres Mata Hari. De foto's zijn afkomstig uit de nalatenschap van kunstschilder Piet van der Hem, met wie Mata Hari een kortstondige amoureuze relatie had. Ze heeft de foto, samen met andere persoonlijke bezittingen, waarschijnlijk aan hem gegeven kort voordat ze in 1916 naar Parijs ging. Een jaar later werd ze door de Fransen geëxecuteerd vanwege spionage voor de Duitsers.

Adam Zelle (1840-1910), de vader van Mata Hari - Foto: Veilinghuis De Zwaan

Op de foto die het Fries Museum nu in zijn bezit heeft gekregen, is Greetje Zelle twee jaar oud. Deze foto is de oudste in de collectie van het museum. Hij is gemaakt door de Leeuwarder fotograaf Idanus Hendrikus Slaterus, onderaan vermeld als J. H. Slaterus. Het museum heeft 950 euro betaald voor de foto van een jonge Margaretha Geertruida Zelle. Op dezelfde veiling heeft het museum ook een foto uit 1858 van Margaretha's vader, Abraham Zelle, verworven. Beide foto's worden nu eerst gerestaureerd.

Medio november was al wel bekend dat de spullen uit de nalatenschap van Mata Hari waren geveild, maar niet wie de kopers waren.

(Advertentie)
(Advertentie)