'Meer geweld tegen vrouwen door thuiswerken, taboe moet doorbroken worden'

25 nov 2021 - 15:30

Beroemde gebouwen over de hele wereld worden in het oranje licht gezet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Het initiatief Orange the World wil over de hele wereld het taboe doorbreken.

De vlag gaat in top in Heerenveen:

Vijftien van de achttien Friese gemeenten doen mee aan Orange the World. Eén van de Friese deelnemende gemeenten is Heerenveen. Zij hijsen de vlag op het gemeentehuis. IJsstadion Thialf en voetbalstadion Abe Lenstra worden in oranje licht gezet.

Mensen dachten dat het hier toch niet speelt.

Marga Kuipers

Geweld tegen vrouwen moet de wereld uit, want ook in Nederland gebeurt het nog teveel. Marga Kuipers, raadslid van de VVD, zet zich al jaren in om Orange the World naar de gemeente Heerenveen te krijgen. Zij wil het taboe doorbreken.

"Dat zit er zeker nog op. Ik merkte dat al toen ik er aandacht voor vroeg. Mensen dachten dat het toch niet speelde in Heerenveen. Maar helaas speelt het hier ook. Het gebeurt achter de voordeur. Mensen praten er niet snel over. Daardoor hangt er veel stilte omheen. Als we die stilte doorbreken, is het mogelijk om mensen te helpen."

Maar liefst 45 procent van de vrouwen komt in aanraking met geweld.

Wethouder Jelle Zoetendal

De gemeente Heerenveen zet onder andere in op preventie. "Voorkomen is beter dan genezen", zegt wethouder Jelle Zoetendal. Maar liefst 45 procent komt in aanraking met geweld, zegt Zoetendal. Dat zijn alle varianten. "Het gaat dan om echt geweld, zoals slaan en dat soort dingen. Maar geweld zit ook in kleine dingen. Dan is het psychologisch of economisch. Dat zijn allemaal punten waar wij aandacht aan moeten geven. Scholen en buurthuizen kunnen voorlichting geven."

Verslaggever Willem Vermeltfoort

Orange the World in Heerenveen - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Spanning in tijden van corona

Eén van de plaatsen waar mensen terecht kunnen, is het Centrum Seksueel Geweld Friesland. Gerda de Groot van het centrum merkt dat het erger is geworden: "Als je thuis werkt, zit je vaker op elkaars lip. Dat zorgt voor spanningen. We zien dat in de chats op onze site terug. Kinderen melden dat hun ouders weer ruzie hebben en dat ze geen kant op kunnen. Er speelt van alles. Daarom is het zo belangrijk om Orange the World te hebben. We moeten het taboe doorbreken, zodat het mogelijk wordt dat mensen zich kunnen uitspreken. Juist in deze tijd."

Heb jij te maken met geweld, dan kun je via deze link bij het Centrum Seksueel Geweld Friesland terecht.

(Advertentie)
(Advertentie)