Knegt en De Laat zorgen voor derde startplek op de Spelen

25 nov 2021 - 18:35

De Nederlandse shorttrackers hebben bij de Olympische Spelen in februari niet twee, maar drie startplekken op de 1500 meter. Nederland is er op het laatste moment in geslaagd om drie plekken af te dwingen. Dankzij Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt.

Foto: Orange Pictures

Nederland moet drie shorttrackers bij de eerste 36 hebben over het klassement van de vier wereldbekers. Dat was tot nu toe niet gelukt, maar als Jens van 't Wout, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt donderdag bij de laatste wereldbeker in Dordrecht de halve finale zouden halen, dan was dat wel zeker.

Van 't Wout, Knegt en De Laat overleefden de voorronden eenvoudig. In de kwartfinale was het echter aardig pittiger. Ze moesten bij de eerste drie eindigen om door te gaan naar de halve finale. Van 't Wout, inwoner van Sintjohannesga, moest als eerste en werd derde in zijn heat. De zeven snelste nummers drie gaan door, waardoor Van 't Wout tot de laatste race moest wachten.

De Laat en Knegt in dezelfde race

Daarna moesten De Laat en Knegt tegen elkaar, terwijl ze dus alle twee bij de eerste twee of drie moesten eindigen. Ze reden een goede race door vrij gauw de eerste en tweede plaats in te nemen. Daarachter hielp Vladimir Bykanov uit Israël, die met de Nederlanders meetraint, bij het tegenhouden van Yoshinaga en Treacy. Dat pakte goed uit, waardoor De Laat en Knegt naar de halve finale gaan.

Daarna moest Jens van 't Wout wachten tot de laatste rit, want zijn eigen race was nog altijd te langzaam. Omdat de allerlaatste rit langzamer was en er ook geen shorttrackers een advanced kregen, was het zeker: Van 't Wout naar de halve finale. Maar belangrijker nog: ze hebben ook een derde startplek binnengehaald.

Nederland is nu zeker van het maximale aantal startplekken op de Olympische Spelen.

Foto: Orange Pictures

Friese dames door naar halve finale

Suzanne Schulting en Rianne de Vries plaatsten zich allebei voor de halve finale op de 1500 meter. Schulting won in de voorronden en in de kwartfinale. De Vries won in de voorronden en werd in de kwartfinale derde, wat net genoeg was voor plaatsing. Xandra Velzeboer werd vierde in de kwartfinale en is daarmee uitgeschakeld op de 1500 meter.

Op de 500 meter was er een flinke val voor Itzhak de Laat. Hij viel samen met een Bulgaar hard in de boarding. Het leek mee te vallen, maar De Laat kreeg wel een penalty en is daardoor uitgeschakeld op de 500 meter.

Suzanne Schulting heeft zich wel geplaatst voor de kwartfinales van zaterdag. Ze won haar twee races.

Aan het eind van de dag is de kwartfinale van de mixed relay. Het toernooi duurt nog tot en met zondag.

Relay

De Nederlandse mixed relay-ploeg heeft de halve finale gehaald door als tweede achter Canada te eindigen. De ploeg schaatste met Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Dylan Hoogerwerf en Jens van 't Wout.

Vrijdag zijn de voorrondes van de 1000 meter en de kwartfinales van de relay voor mannen en vrouwen.

(Advertentie)
(Advertentie)