FryslânDOK presenteert: 'Traag naar de Hemel' en 'Farewell to Music'

25 nov 2021 - 13:18

In 'De Week van FryslânDOK' laat Omrop Fryslân tien bijzondere documentaires zien. Deze donderdag zijn dat Traag naar de Hemel en Farewell to Music. Te gast zijn filmmaker Marlies Smeenge en Assie Aukes, kenner van Ierse folkmuziek.

Foto: Marlies Smeenge

Nonnen

Traag naar de Hemel (30 minuten) is de film waar regisseur Marlies Smeenge mee afstudeerde aan de Filmacademie. Ze volgt in een Belgisch klooster de laatste zusters van de orde van de Norbertijnen: Benedicta, Bernadette en Norberta en hun hondje Skippy. Ze zijn zich aan het voorbereiden op het kerstfeest, wanneer familie en vrienden langskomen. Een licht, prettig en soms ook komisch portret. De vraag wat de toekomst van het klooster is, speelt ook mee.

Tony MacMahon (Farewell to Music) - Foto: Omrop Fryslân

Ierse muziek

Farewell to Music (52 minuten) gaat over het leven van Tony MacMahon, een van de bekendste traditionele muzikanten van Ierland. Hij krijgt de ziekte van Parkinson en kan daardoor geen 'button-accordeon' meer spelen. De film is gemaakt door regisseur Cathál Ó Cuaig. De taal van de film is Gaelic, de oorspronkelijke Keltische taal van Ierland. Hoofdpersoon Tony MacMahon overleed op 8 oktober van dit jaar.

Marlies Smeenge, Karen Bies en Assie Aukes - Foto: Omrop Fryslân

De Week van FryslânDOK: van dinsdag 23 november tot en met vrijdag 26 november vanaf 21.00 uur op Omrop Fryslân televisie. Alle films worden Nederlands of Engels ondertiteld. De films zijn alleen te zien op televisie, en dus niet online.

FryslânDOK heeft met PLONS! Film Festival en met Circom, de organisatie van omroepen in Europa, een tiental interessante documentaires geselecteerd.

(Advertentie)
(Advertentie)