Coronanieuws van 25 november: Vrijdag een besluit over maatregels | Landelijk 22.247 nieuwe besmettingen

25 nov 2021 - 22:32

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus

  • Er zijn 848 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân;
  • Landelijk werden 22.247 nieuwe coronabesmettingen gemeld;
  • 'Houd al het onderwijs open', adviseert OMT;
  • Friese ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart en de planbare zorg wordt verder afgeschaald;
  • Leger en Rode Kruis worden mogelijk ingezet om de zorg te helpen;
  • Nieuwe 'extreem besmettelijke'covid-variant duikt op;
  • Er liggen 76 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen;

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:32
Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af. Dank voor het volgen. Morgenochtend starten we een nieuwe liveblog op.

20:03
Catshuisberaad voorbij, vrijdag besluit over coronamaatregelen

Het kabinet heeft een idee welke "richting" het op wil om het aantal coronabesmettingen te verminderen, maar een officieel besluit volgt vrijdag. Ingewijden melden dat er nog veel kan veranderen. Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten.

De betrokken bewindslieden overlegden donderdag zoals gebruikelijk weer op het Catshuis. Tijdens dat overleg toonden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zich de grootste voorstanders van hard ingrijpen.

Het lijkt ook waarschijnlijk dat het onderwijs open zal blijven, iets wat het OMT ook al adviseerde. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.

17:56
Afschaling

Verslaggever Timo Jepkema over de afschaling van de zorg:

17:46
Theaters nog in gesprek met overheid

De theaters zijn nog steeds in gesprek met de overheid over het voornemen om niet-essentiële winkels en culturele instellingen de komende tijd om 17.00 uur te sluiten. Dat laat een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag weten.

De organisatie wil pas een officiële reactie geven na de 'corona-persconferentie' van vrijdag.

15:36
OMT adviseert: horeca en niet-essentiële winkels 17.00 uur dicht

Het OMT vindt dat het kabinet de sluitingstijd van horeca, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' moet veranderen naar 17.00 uur. Dat meldt de NOS.

Of het kabinet de adviezen overneemt is nog niet duidelijk.

15:31
76 coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

In Fryslân liggen 76 patiënten in de ziekenhuizen, waarvan zestien op de intensive care liggen. Woensdag lagen 83 patiënten in de Friese ziekenhuizen, waarvan vijftien op de ic lagen.

In de drie noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Fryslân liggen opgeteld 190 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. Van die patiënten liggen er 44 op een ic-bed.

15:24
848 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 848 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Het zijn er 75 minder dan woensdag. Toen werden 923 besmettingen gemeld.

Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 22.247. Het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen is 22.218.

14:20
Inenting derde vaccin 60-minners van oud naar jong

De inenting die de afweer tegen het coronavirus weer op peil moet brengen, moet ook voor mensen onder de 60 jaar van oud naar jong worden gegeven. De Gezondheidsraad geeft dat advies aan het kabinet. Het maakt niet uit welk vaccin ze eerder hebben gekregen, alle mensen krijgen een booster van Pfizer/BioNTech en Moderna.

14:12
Lange wachttijden voor afspraak derde vaccinatie

De wachttijden om een afspraak te maken voor een booster lopen behoorlijk op. De gemeente Ameland roept mensen op Twitter op om later op de middag of 's avonds nog eens te bekken. Dan zijn ze naar alle gedachten eerder aan de beurt. Er zijn genoeg vaccins, meldt de gemeente.

13:05
'Houd alle scholen open', adviseert OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) geeft het kabinet het advies om het onderwijs open te houden, van basisschool tot universiteit. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving aan de NOS.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd om gauw met advies te komen, want de ziekenhuizen raken steeds voller. Het kabinet besluit vrijdag of er strengere coronamaatregelen komen. Dan is er weer een persconferentie.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)