Q&A: Welke Friese shorttrackers kunnen naar de Olympische Spelen?

Het wereldbekerseizoen voor de shorttrackers zit er na dit weekend op. Dit weekend is de vierde en laatste wereldbeker in Dordrecht. Tijd om de balans op te maken met onze shorttrack-verslaggever Roelof de Vries.
Roelof de Vries © Omrop Fryslân
De eerste drie wereldbekers in China, Japan en Hongarije zitten er op. Waarom zijn de wereldbekers dit seizoen zo belangrijk?

"Dat heeft te maken met de plaatsing voor de Olympische Spelen. Elk land kan een aantal plekken afdwingen voor de Spelen. Voor de relayploegen, maar ook voor de drie individuele afstanden."

Hoe staat Nederland er nu voor?

"Goed. Op één afstand na. De 1500 meter bij de mannen. Dat wordt nog een hele klus."

Hoe werkt het?

"Voor elke afstand mogen er per land maximaal drie shorttrackers meedoen. Over een klassement van de vier wereldbekers moet Nederland drie plekken bij de beste 32 hebben op de 500 en 1000 meter. Bij de 1500 meter is dat bij de beste 36."

En dat is niet gelukt?

"Bij de vrouwen wel en daar zijn ze al zeker van drie starters op alle afstanden. Bij de mannen is dat ook geen probleem op de 500 en 1000 meter, maar wel op de 1500 meter."

En nu?

"Het kan nog wel, maar dan moeten ze er donderdag in Dordrecht voor zorgen dat alle drie Nederlanders de halve finale halen. Als dat niet lukt, doen er twee Nederlanders mee aan de 1500 meter in plaats van drie."

Wat betekent dat voor de Friese deelnemers?

"Tot nu toe hebben Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Jens van 't Wout de 1500 meter gereden. Twee van deze vier gaan dan afvallen. Sven Roes en Sjinkie Knegt hebben op de 1500 meter dit seizoen al een finale gehaald. Maar als ik het mag zeggen, dan denk ik dat ze kiezen voor Knegt en De Laat als er maar twee gaan."
Suzanne Schulting na haar winst op de 1.000 meter © Orange Pictures
Zijn er al Friese shorttrackers zeker van deelname aan de Spelen?

"Alleen Suzanne Schulting en Itzhak de Laat. Als je op een afstand twee medailles halen, dan ben je zeker van deelname op de Spelen op die afstand. De Laat haalde brons en zilver op de 1000 meter."

En Suzanne Schulting dan?

"Ja, heb je even? Ze pakte een gouden medaille op de 500 meter, twee keer goud en een keer zilver op de 1000 meter en twee keer goud op de 1500 meter. Oh ja, ze won ook nog twee keer goud en een keer zilver met de vrouwen-relay en een keer zilver met de mixed relay. Oftewel: niet normaal, zo goed."

Schema:

En de andere Friese shorttrackers?

"Bij de mannen verwacht ik dat Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt er zeker bij zijn bij de Spelen. Dan blijven er drie plekken over. Jens van 't Wout (woont in Sintjohannesga) zet ik daar ook bij. Dan gaat het voor de laatste vier plekken tussen de Friezen Sven Roes, Daan Breeuwsma en Melle van 't Wout (broer van Jens) en Dylan Hoogerwerf. Ik verwacht Sven Roes er ook bij."
"Hoogerwerf heeft zich wel aardig laten zien op de 500 meter. Melle van 't Wout heeft alleen de 500 gereden en niet zoveel laten zien. Maar er komt nog een wereldbeker, een Nederlands kampioenschap en een Europees kampioenschap. Dus het kan nog wel iets veranderen."
"Bij de vrouwen lijkt het verder wel duidelijk wie er naar de Spelen gaan. Xandra Velzeboer heeft ook al finales gehaald en is nog heel jong. Die wordt nog altijd beter. Selma Poutsma lijkt dit seizoen iets minder, maar die kun je ook wel opschrijven. En dan denk ik dat Yara van Kerkhof en Rianne de Vries ook mee gaan naar Peking en dan ben ik bang dat het voor Rianne de Vries, na Sotsji en Pyeongchang, weer een reserverol wordt."

En Daan Breeuwsma?

"Die mocht bij de eerste drie wereldbekers niet mee, maar neemt in Dordrecht de plek in van Melle van 't Wout. Hij krijgt dus nog een kans. Breeuwsma heeft vroeger laten zien belangrijk te zijn voor de relayploeg. Dus ik schrijf hem nog niet af."
Sjinkie Knegt © Orange Pictures
Wat zijn de kansen straks op medailles voor de Spelen? Kijk eerst even naar de vrouwen.
"Zoals het er nu voor staat, is Suzanne Schulting de te kloppen vrouw. Ze is de beste en dan komen een paar Koreanen, Canadezen en een Italiaanse (Fontana). Schulting kan op alle afstanden en op de vrouwenrelay en de mixed relay goud halen. De 500 meter is dan nog het lastigste. Dat is een specialistisch onderdeel."
En hoe zit het bij de mannen? Hoe goed zijn die?
"Het is bij de mannen minder duidelijk als bij de vrouwen. Daar is niet iemand die echt domineert. Internationaal zijn de broertjes Liu uit Hongarije en Semen Elistratov op eigenlijk elk onderdeel wel goed. De Chinezen kwamen opeens op in dit olympische seizoen, met vooral een goeie Ren. De Koreanen zijn net iets slechter tot nu toe, op Hwang Daeheon na. Die won wel twee wereldbekers. Pascal Dion uit Canada wil ik daar ook nog bijzetten."
"De Nederlanders zitten daar wat mij betreft net achter. Met als grootste kanshebber Ithzak de Laat. Hij staat in het klassement op de 1000 meter ook derde, want wel aangeeft dat hij er dichtbij staat. Jens van 't Wout kan ook finales halen. Datzelfde geldt uiteraard voor Sjinkie Knegt, maar het is nog wat druistig allemaal dit seizoen, met twee penalty's onder andere. Hij komt door zijn brandwondenongeluk natuurlijk van ver, maar ik heb de hoop dat hij nog niet honderd procent is en nog iets kan groeien. Dat moet ook als hij wil meedoen om de medailles."
"Voor alle drie relayploegen geldt trouwens dat het niet halen van een medaille een teleurstelling zal zijn. De vrouwen zijn natuurlijk de grote favoriet."