liveblog | 24 november 2021

Coronanieuws van 24 november: Coronahelikopter vliegt vanaf morgen | Vrijdag persconferentie

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 24 november 2021, 22:55 uur
woensdag 24 november 2021
22:09

Eind van dit liveblog

We sluiten deze liveblog af. Dank voor het volgen. Morgenochtend starten we een nieuwe liveblog op.
19:50

GGD-borden in Kollum beklad

In Kollum zijn verschillende GGD-borden beklad met graffiti. Dat meldt RTV NOF. Wie hier verantwoordelijk voor is, is niet duidelijk. Sommige borden zijn ook kwijt.
De routeborden zijn vorig jaar oktober geplaatst vanwege de testlocatie van de GGD aan de Johannes Borgermanstrjitte in Kollum.
20:02

Friesian Proms gaat niet door

De grote paardenshow De Friesian Proms die gepland stond voor 13 en 14 januari gaat niet door. De organisatie, dat zijn KFPS en stichting Faderpaard hebben dit besloten vanwege de corona-ontwikkelingen. De paardenkeuring gaat wel door.
19:41

Coronahelikopter vliegt vanaf morgen weer

De speciaal voor corona ingerichte traumahelikopter Lifeliner 5 vliegt vanaf morgen weer om coronapatiënten te verplaatsen. Dat meldt het Radboudumc. De helikopter vliegt uit Leeuwarden, in opdracht van Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het medische team aan boord komt van het Radboudumc. Het toestel vervoert patiënten die op de intensive care liggen. De helikopter zal van maandag tot en met zaterdag vliegen.
In een eerdere fase van de coronacrisis hielp de Lifeliner 5 bij het verplaatsen van coronapatiënten. Sinds juni wordt het toestel vanwege het lage aantal patiënten weer alleen voor vaste vluchten van de Waddeneilanden ingezet. Voor spoedvervoer voor de Waddeneilanden is nu een vervangende helikopter beschikbaar.
17:57

Prik halen bij de huisarts in Jubbega

In Jubbega is een lage vaccinatiegraad, daarom kon iedereen vandaag binnenlopen voor een prik bij huisarts Anita van der Wal.
Anita van der Wal
17:42

De Jonge: iedereen testen (1G-beleid) amper uitvoerbaar en duur

'Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Dit beleid - ook wel 1G genoemd - is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg kostbaar', schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een verzoek van de Kamer om uit te zoeken hoe een 1G-beleid zou uitpakken. Onder meer de ChristenUnie wilde dat graag.
Uit berekeningen komt naar voren dat de kosten hoog zijn maar ook moeilijk in te schatten. Het laagste bedrag in de verschillende scenario's komt uit op 138 tot 155 miljoen euro per week terwijl het hoogste bedrag oploopt van 1,4 tot zelfs 2,2 miljard euro per week.
De kosten hangen niet alleen af van de testen die gebruikt zouden moeten worden (sneltesten of PCR-testen) maar ook van het gedrag van mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen minder vaak naar locaties zullen gaan waar ze zich moeten laten testen voor toegang - ook al zijn ze gevaccineerd of genezen. Dat geldt voor alle sectoren maar de daling zal het grootst zijn bij restaurants en overige horeca, aldus de minister.