FryslânDOK presenteert: 'Puberty' en 'Déconnectés'

In 'De Week van FryslânDOK' laten we bij Omrop Fryslân tien bijzondere documentaires zien uit binnen- en buitenland. Deze dinsdag zijn dat Puberty en Déconnectés. Te gast zijn Adwin de Kluyver (filmprogrammeur bij Podium Vlieland) en Piter Tjeerdsma (filmmaker en eindredacteur FryslânDOK).
Still út Puberty © Eastwood Agency

Verloskundige

De film Puberty (28 minuten) gaat over een vrouw met vier kinderen. Ze is een bekend verloskundige in Moskou, is net gescheiden en wil graag een vriend. De kinderen en hun moeder helpen elkaar om zich staande te houden in een moeilijke tijd. Niet alleen de kinderen zijn in de puberteit, maar hun moeder ook. Ze verlangen naar liefde en seks. Regisseur Elena Kondreteva heeft haar hoofdpersoon Inna in Moskou leren kennen toen deze haar verloskundige was. Een paar jaar later komt ze Inna weer tegen. Omdat de 'afstand' tussen beiden nu wat groter is, durft Elena het aan een film over haar te maken. Het is haar afstudeerfilm aan de filmacademie van Moskou.
Déconnectés © Omrop Fryslân
Doormidden gesneden
In de film Déconnectés (52 minuten) wordt het dorpje Brûly, het dorp waar regisseur Valéry Mahy is opgegroeid, wreed doormidden gesneden door de aanleg van een weg, de E420 tussen Charleroi en Nijvel. Wat betekent dat voor de bewoners, voor het landschap en de natuur?
Het is niet alleen een film over de slachtoffers, maar ook over de mensen die meebouwen aan het project. Regisseur Mahy vraagt zich middels deze film af of vooruitgang wel vooruitgang is. En of de verbinding tussen mens en natuur verdwenen is: 'disconnected' (déconnectés). Valéry Mahy werkt als journalist bij de Franstalige omroep RTBF.
De Week van FryslânDOK: van dinsdag 23 november tot en met vrijdag 26 november vanaf 21.00 uur op Omrop Fryslân televisie. Alle films worden Nederlands of Engels ondertiteld. De films zijn alleen te zien op televisie, en dus niet online.
FryslânDOK heeft met PLONS! Film Festival en met Circom, de organisatie van omroepen in Europa, een tiental interessante documentaires geselecteerd.
Piter Tjeerdsma, Karen Bies en Adwin de Kluyver © Omrop Fryslân