Hoogma stopt als directeur topvoetbal KNVB

23 nov 2021 - 10:43

Nico-Jan Hoogma stopt komende zomer als directeur topvoetbal bij de KNVB. De 53-jarige Hoogma heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen.

Foto: ANP Foto

Hoogma werd geboren in Heerenveen. In 1989 maakte hij bij Cambuur zijn debuut in de eerste divisie, daarvoor speelde hij bij amateurhoofdklasser vv Drachten. In 1992 werd hij met Cambuur kampioen van de eerste divisie.

De Fries werkt sinds 2018 bij de nationale voetbalbond, waar hij verantwoordelijk is voor onder meer het Nederlands elftal, de Leeuwinnen en Jong Oranje.

Hele cyclus

"Met de naderende afloop van je contract ga je reflecteren", zegt Hoogma. "Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw. Er komen twee eindtoernooien aan en als Louis van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten."

Komende zomer

Voor de Nederlandse voetbalsters staat komende zomer het EK in Engeland op het programma. Eind volgend jaar doet het Nederlands elftal mee aan het WK in Qatar. Van Gaal (70) stopt na dat toernooi. "Als mijn contract straks afloopt in juni 2022, is het een goed moment om te stoppen", zegt Hoogma. "Mijn opvolger kan dan ook met een schone lei beginnen."

'Jammer'

"Ik vind het jammer dat Nico-Jan niet met ons een nieuwe cyclus ingaat, maar respecteer uiteraard zijn beslissing", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal. "Gelukkig blijft hij er nog een tijd bij en kunnen we de komende periode samen met hem nadenken over zijn opvolging. We verwachten per februari de vacature officieel open te stellen."

(Advertentie)
(Advertentie)