Omrop TIP: Podcast 'Wy & Dy' over identiteit en Fryslân

De podcast 'FryslânDOK, verhalen van het vlakke land' heeft een nieuwe serie: Wy & Dy. De jonge historicus Hielke van Duuren praat met mensen die een bijzondere band met Fryslân hebben. Wy & Dy gaat over identiteit. Wat speelt daarbij een rol?
Hielke van Duuren © Omrop Fryslân
In zes afleveringen zijn Joana Duarte, Seye Herke Brinkman, Tjits van der Wal, Mirka Antolovic, Marianne Klijnstra en Harm Edens te gast.
Als eerste vertelt Hielke van Duuren zelf waarom hij deze podcast wilde maken Dat kwam door het boek De wereld van gisteren, geschreven door de Joods-Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Die raakte in zijn leven alles kwijt wat voor hem 'thuis' en 'identiteit' betekenen.

Verhouden tot de wereld

Hielke van Duuren: "Je ergens thuis voelen, ergens vandaan komen, een bepaalde cultuur dragen - dat is niet altijd vanzelfsprekend. Als dat er niet is, kunnen mensen in een diepe crisis belanden. We kunnen onszelf afvragen: kunnen we wel mens zijn zonder identiteit, zonder ons te verhouden tot de wereld? De podcast Wy & Dy is een zoektocht naar hoe identiteit werkt. Onder andere de Friese identiteit, maar eigenlijk alle lagen van identiteit die we in ons hebben."
In zes afleveringen van Wy & Dy praat Hielke van Duuren met deze mensen:
Wy & Dy vind je in de podcast 'FryslânDOK, ferhalen fan it flakke lân', via de bekende podcastapps en op www.omropfryslan.nl/podcast. Delen uit de gesprekken zijn ook op televisie te zien, in de FryslânDOK 'De ûntdekking fan Fryslân'.