Portugese inliners leren schaatsen in Thialf: "Portugal moet op de schaatskaart"

22 nov 2021 - 15:08

Portugal op de internationale schaatskaart zetten, daar wil het land zich voor inzetten. Het schaatsen wordt daar steeds meer populair. Twintig Portugezen zijn daarom op trainingskamp in Heerenveen.

Portugese inliners leren schaatsen in Thialf:

De schaatsers uit Portugal zijn eigenlijk inlineskaters (skeeleneurs). Voormalig schaatser Fausto de Oliveira Marreiros is met een grote groep van twintig skeeleneurs naar Heerenveen afgereisd.

Met mijnwerkershelm Elfstedentocht gereden

"Dit is een groep die serieus aan de weg timmert bij het inlineskaten", vertelt Marreiros terwijl hij een paar aanwijzingen aan zijn pupillen geeft. Marreiros is zelf bekend geworden door zijn Elfstedentocht van 1997. Hij finishte met mijnwerkershelm op. Hij draaide jaren mee in het schaatsen en hoopt dat op andere Portugezen over te brengen.

Portugeeske reedriders op Thialf

"Ze moeten even wennen aan de verschillen, maar dat is logisch. De ondergrond is anders en daardoor moet de techniek ook anders ingevuld worden. Maar de meesten lukt het aardig. Er zit echt wel talent tussen. Al moeten ze even wennen aan het kraken van het ijs. Dat hoor je op de weg niet en dus ben je even anders met een rondje bezig."

Oud-schaatser Fausto Marreiros met leerlingen in Thialf - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Volgens Marreiros wordt het schaatsen steeds populairder in Portugal. Eén van de inlineskaters die meedoet aan het trainingskamp is Francisco Jesus. Hij is met zijn 15 jaar oud al lang actief als inlineskater en moet dus ook wennen aan de overstap. Met name de temperatuur is volgens hem aanpassen, maar hij raakt er aan gewend, zegt Jesus. In het stadion is het niet koud, vindt hij, maar buiten wel.

Twee weken in Thialf

De ploeg is twee weken lang in Thialf te vinden. Marreiros hoopt dat zij enthousiast worden voor het schaatsen. "Als ze echt goed zijn, kunnen ze het de eerste jaren nog wel combineren. Daarna gaan we zien. Ik heb de hoop op een paar jongens die het kunnen, maar ze zullen er ook voor moeten gaan. We hebben het dan in ieder geval geprobeerd. Al is er maar ééntje die echt doorbreekt, dat is het al waard."

(Advertentie)
(Advertentie)