Hoe is het om makelaar te zijn in deze tijd?

22 nov 2021 - 14:30

Het zouden gouden tijden moeten zijn voor de makelaarsbranche. Er is veel belangstelling voor woningen in Fryslân. De prijzen stijgen tot ongekende hoogtes. Makelaars Jaap Kingma en Willem Donker laten de andere kant van de huizenmarkt zien, die soms 'bij de beesten af' is.

Hoe is het om makelaar te zijn in deze tijd?

Kingma's verhaal brengt ons in Engwierum. Hier staat een huis dat hij als voorbeeld van de huizenmarkt op dit moment beschouwt. Een huis in een krimpdorp met vijfhonderd inwoners zou enkele jaren geleden voor een langere periode te koop staan, maar nu niet. Er zijn ongeveer vijftig bezichtigingen geweest en er is veertigduizend euro boven de vraagprijs geboden.

Beestachtig

"Ik zit ongeveer 25 jaar in het vak. Hoe de woningmarkt er op dit moment uitziet, is 'beestachtig'. Het is arbeidsintensief, omdat er veel bezichtigingen zijn per woning. Dan moet ik soms wel vijftig keer hetzelfde praatje houden."

Huis in Engwierum - Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens

Met de hoge huizenprijzen zou je denken dat makelaars gouden bergen verdienen. Maar dat ligt anders, vertelt Kingma: "Makelaars willen graag blijven werken en de concurrentie is groot. Daarom bieden ze hun diensten aan voor veel minder."

Kingma merkt het ook in zijn bedrijf: ze zijn van vier medewerkers naar twee gegaan. Er is gewoon nauwelijks werk.

Wat ik jammer vind, is dat de hufterigheid van het koperspubliek toeneemt.

Willem Donker

Voor Willem Donker, die al 27 jaar in het vak zit, is het een tijd van dieptepunten en hoogtepunten. Aan de ene kant heeft hij afgelopen zomer een huis verkocht met de hoogste aanbieding tot nu toe. Een stel uit Amsterdam bood 220.000 euro meer.

Tegelijk gebeurt het ook steeds vaker dat Donker mensen moet teleurstellen. Potentiële kopers reageren soms gefrustreerd. Donker: "Wat ik jammer vind, is dat de hufterigheid van het koperspubliek toeneemt."

Bedreigingen

De makelaar vertelt dat hij zelfs bedreigingen heeft gekregen van teleurgestelde kopers: "Daar houd ik niet van. Je moet het spel wel eerlijk spelen en fair omgaan met teleurstellingen als je de koper niet wordt."

Donker probeert zoveel mogelijke open kaart te spelen. Als er bijvoorbeeld meerdere serieuze kopers over zijn, worden die uitgenodigd op kantoor en krijgen ze de biedingen voorgelegd. Zo weet iedereen dat het eerlijk gaat.

Iedereen een kans geven

Kingma houdt er een eigen werkwijze op na. Terwijl andere makelaars op een bepaald moment een bezichtigingsstop hebben, doet Kingma dat niet. Hij wil iedereen een kans geven om mee te doen. Dat heeft als gevolg dat elke koper maar tien minuten tijd met hem heeft en daarna nog even door het huis kan lopen.

Donker heeft een limiet van twaalf bezichtigingen voor elk huis. Donker: "Het is voor de makelaar en de verkoper niet te doen om dertig bezichtigingen in te plannen. De ervaring leert dat de koper vaak in de eerste serie van twaalf zit."

Foto: Shutterstock.com (Elitprod)

Beide makelaars zijn het er over eens: dit kan zo niet langer doorgaan. Hoe denken ze over het credo 'bouwen, bouwen, bouwen'? "Dat wordt al jaren geroepen, maar er wordt nog niet genoeg gebouwd", zegt Donker. De maatregelen die het tot nu neemt zijn, noemt hij 'lapmiddelen'.

Jaap Kingma

Volgens Kingma ben je niet met bouwen alleen: "Als ze de renteaftrek afschaffen, raakt dat mensen in de beurs. Die kunnen dan dus wat minder hoge prijzen betalen. Dat zou ook een goede actie zijn."

Toekomst

Beide makelaars durven niet te zeggen hoelang de gekte op de huizenmarkt nog zal aanhouden. Donker ziet wel een opvallende ontwikkeling: sinds een week of drie neemt het aantal aanvragen voor bezichtigingen iets af, ook bij collega's. "Het zou zomaar kunnen dat een soort 'koopmoeheid' is ingetreden. Dat sommige kopers denken: we bellen niet meer, want het zal wel verkocht zijn."

Willem Donker

Omrop Fryslân heeft de komende weken meer aandacht voor de Friese huizenmarkt.

(Advertentie)
(Advertentie)