Honderd procent score Schulting, De Laat zeker van Olympische Spelen

Suzanne Schulting heeft zondag de 1.000 meter op haar naam geschreven bij de derde wereldbekerwedstrijd. Ze pakte met de vrouwen ook goud op de relay. Itzhak de Laat verzekerde zich op de 1.000 meter bij de mannen van deelname aan de Olympische Spelen.
Suzanne Schulting na haar zege op de 1.000 meter © Orange Pictures
Nadat Schulting eerder op de dag goud had gepakt op de 1.000 meter, was ze met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof ook de snelste op de relay.
Vooral Canada maakt het de Nederlandse vrouwen nog lastig, maar echt in gevaar kwam de gouden medaille niet voor Schulting en co. De Nederlandse vrouwen pakten de koppositie ruim tien rondjes voor het einde en die stonden ze niet meer af.
De Nederlandse vrouwen pakten bij de eerste wereldbeker een zilveren medaille op de achtervolging. In Japan behaalden ze daarna bij de tweede wedstrijd goud. En nu in Hongarije dus opnieuw.

Oppermachtig op 1.000 meter

Net als zaterdag op de 1.500 en de 500 meter was Schulting zondag ook oppermachtig in het Hongaarse Debrecen. In de finale maakte vooral de Canadese Courtney Sarault het Schulting nog lastig, maar het lukte de Friezin om de aanvallen van Sarault af te slaan.
Het is de vierde keer dat Schulting in een shorttrackweekend de honderd procent score haalt. Eerder presteerde ze dat twee keer op een EK en een keer op een WK. Nu dus voor het eerst op een wereldbekerwedstrijd.
Ben ik wel goed genoeg? Die vraag stel je jezelf elke keer.
Suzanne Schulting is niet altijd zeker van haar zaak
Het lijkt bij Schulting vaak heel eenvoudig te gaan, maar ook zij is regelmatig onzeker, zei ze na afloop. "Ben ik wel goed genoeg? Die vraag stel je jezelf elke keer, ook al gaat het heel goed. Dit weekend wordt het bevestigd dat ik heel erg goed ben. Daarom is de blijdschap en euforie ook zo groot."

Itzhak de Laat naar Peking

Bij de mannen reed Itzhak de Laat naar een medaille op de 1.000 meter. De Leeuwarder lag in de finale op de tweede plek, maar na een onderonsje met een Canadese schaatser zakte hij terug naar plek vier. In de laatste ronde kon De Laat toch nog een inhaalactie plaatsen en zo veroverde hij het brons.
Itzhak de Laat in Debrecen © Orange Pictures
Daarmee is De Laat ook zeker van een startbewijs op de Olympische Spelen. Plaatsing wordt gerealiseerd door op twee verschillende wereldbekers een medaille te pakken op één afstand. Doordat De Laat bij de wereldbeker in Japan al tweede werd op de 1.000 meter, mag hij starten op de Olympische Spelen in Peking.
De overwinning ging naar de Koreaan Hwang Daehon, hij eindigde voor de nummer twee Pascal Dion uit Canada.