Klaas Agricola over ambtelijke scheiding: "Wij konden niet slagvaardig opereren"

Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel zegt dat de gemeenteraad van zijn gemeente nu aan zet is. Eerder deze week is bekend geworden dat gemeente Noardeast-Fryslân de ambtelijke samenwerking met Dantumadiel niet wil voortzetten.
© Omrop Fryslân
In 2017 fuseerden de voormalige gemeentes Kollumerland, Dongeradeel en Ferwerderadiel tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Dantumadiel wilde niet mee in de volledige fusie, maar wilde ambtelijk wel nauwer samenwerken.

Ambtelijke samenwerking

En die samenwerking was er jarenlang, maar eerder deze week liet de gemeente Noardeast-Fryslân weten de samenwerking niet te willen doorzetten. "Er is een onderzoek geweest en daar heeft gemeente Noardeast-Fryslân besloten om te stoppen per 1 januari 2024. En de gemeente Dantumadiel heeft aangegeven verder te willen, maar wel op een andere manier."
Burgemeester Klaas Agricola zegt dat zijn gemeente wel minder intensief wil samenwerken: "Zaken die goed gingen, wilden we graag voortzetten. En zaken die niet goed gaan op een andere manier doen."
Klaas Agricola over de keuze van Noardeast-Fryslân om te stoppen met de samenwerking:
Volgens Agricola was het vaak moeilijk om met zijn tweeën knopen door te hakken. "Het duurde te lang voordat zaken waren afgerond. Wij konden niet slagvaardig opereren."
De besluitvorming liep vooral moeizaam op het vlak van ruimtelijke ordening, zegt Agricola. "Wij hebben een opdracht met huizenbouw, er moeten bestemmingsplannen worden gemaakt, en vooral op dat vlak was het moeilijk."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Klaas Agricola.
"Het heeft niet gebracht wat beide partijen ervan hadden verwacht", zegt de burgemeester. De vraag in Noardeast-Fryslân was of Dantumadiel als kleinere gemeente niet meer van de samenwerking profiteerden dan andersom. "Die indruk, dat geeft de burgemeester van Noardeast-Fryslân wel aan."
Zelf ziet Agricola dat niet zo: "Profiteren is een heel groot woord, wij zijn deze constructie aangegaan om er beide beter van te worden."
Dantumadiel zal nieuwe ambtenaren moeten zoeken, vertelt Agricola:
"Onze raad is nu weer aan zet", zegt Agricola. "Die zal besluiten wat Dantumadiel nu gaat doen." Hij zegt dat een referendum duidelijkheid zou kunnen geven over de toekomst van Dantumadiel.

Nieuwe ambtenaren

Dantumadiel zal als zelfstandige gemeente in alle gevallen weer nieuwe ambtenaren moeten zoeken. "De voormalige ambtenaren, 150 man, die zitten nu bij Noardeast-Fryslân, dus we moeten nu kijken hoe we dat gaan doen."
De partijloze burgemeester maakt zich er niet zo druk om. "Er zijn genoeg gemeenten waar de ambtelijke samenwerking ook ontvlecht is, en die zijn er ook snel uitgekomen."
Klaas Agricola is positief over de zelfstandigheid van Dantumadiel:
Agricola denkt dat Dantumadiel ook als zelfstandige gemeente een toekomst heeft: "Er zijn in Nederland nog 84 gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. En het gaat hartstikke goed."
"Persoonlijk geloof ik in kleinschaligheid, omdat je dichter op de mensen zit, je weet wat er speelt", legt de burgemeester uit. Ook financieel doet de gemeente het beter dan een paar jaar geleden, zegt Agricola. "Wij hebben nu weer genoeg vet op de botten om vooruit te komen."
© Omrop Fryslân