Duurzame Friese sloep onthuld op Masters Expo

Lamborghini's en dure champagne. Een paar meter verderop de mooiste jurken van een van Nederlands bekendste ontwerpers. Het is het feestje voor de Nederlander met veel geld op de bank: de Masters Expo in de RAI in Amsterdam. Een uitermate geschikte plek om een nieuwe sloep te lanceren.
Een Friese presentatie op de Masters Expo in Amsterdam:
Midden in hal 11 van het RAI-complex staat de sloep. Op een standaard, onder de lampen. Het gaat om de Ds 680 MB, een volledige 3D-geprinte sloep van plastic, gemaakt door Duurzame Sloepen uit Woudsend.
Ze hebben de primeur van de onthulling bewaard voor de beurs. Voor Marieke de Boek en Jörgen de Jong is het een droom die uitkomt. "We hebben er hard aan gewerkt. Eergister was de sloep pas klaar en nu ligt die hier", zegt Marieke de Boer enthousiast.

Duurzaam concept

Het is wel een gok voor het jonge ondernemerskoppel. Ze hebben een concept dat duurzaam is maar slaat dat aan tussen alle andere dure en grote jachten die er liggen? "Het is niet voor niets om hier te staan en ja, onze boot hier is een van de goedkopere. Maar al volledig duurzaam. De meesten kunnen hem waarschijnlijk afrekenen als bijboot maar wij willen hier het concept ook laten zien."
Ze hebben er vertrouwen in. Want de dag voor de opening van de beurs kregen ze al enthousiaste reacties. Bovendien was er belangstelling uit Monaco, zegt De Boer: "Ja, we zijn gevraagd of we het daar ook willen laten zien. Ze vinden het concept mooi en nieuwsgierig dus dat biedt kansen."
Schaalmodel van de sloep © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Friezen lopen er wel rond. Friese verkopers zijn echter zeldzaam. In hal 10 staat Da Vinci Yachts uit Heeg. Directeur Erik van Veen heeft zijn nieuwste boot meegenomen. Die zal voor de koper op de beurs onthuld worden. "Meestal doen we dat met een doek erover maar dat gaat hier niet echt. Ik denk wel dat hij aangenaam verrast zal zijn."
Voor Van Veen is het meer dan alleen de Masters Expo. Da Vinci grijpt het evenement aan om met alle klanten het 20-jarig bestaan te vieren. "Dat moet wel iets ingetogener nu, we zouden een borrel houden, maar ze komen vandaag allemaal langs. Dat vind ik echt leuk en bijzonder."

Jacht van 440.000 euro

Voor hem is de beurs niet direct de plek waar hij de meeste verkopen doet. "Hier is het vooral praten met je klanten. De basis leggen voor later. Er zal vast iemand voorbij lopen die het zo een 4 ton op tafel kan leggen voor een jacht. Dat is leuk maar ik vind de verbinding met de klant wel zo leuk. Dit jacht ook: volledig in samenspraak met de eigenaar gemaakt."
Daar hangt dan ook een prijskaartje aan: 440.000 euro. Maar dan heb je een boot waar je ook achter kunt waterskiën.
Dat er amper Friese bedrijven te vinden zijn, vindt Van Veen jammer: "We zijn nog steeds te bescheiden denk ik. Wij maken in Fryslân mooie producten, dat mag je best tonen. Aan de andere kant: als wij hier de enige jachtbouwer zijn uit Fryslân in dit segment hebben we ook geen concurrentie."

Duurzaam is uitzondering

Hoe duurzaam de sloep van Marieke de Boer en Jörgen de Jong ook is, het is niet echt het thema van de Masters Expo. Dat ziet ook Sandra van der Meer van de Jonge Klimaatbeweging. Zij is uitgenodigd om de sloep te onthullen.
"Dit is wel echt een uitzondering hier op de beurs. Ze zeggen dat ze wat doen aan duurzaamheid maar ik zie het niet echt terug." Toch heeft ze hoop: "Als die mensen hier, die waarschijnlijk meer uitstoten dan de gemiddelde Nederlander, zoiets kopen dan heeft dat wel impact."