liveblog | 18 november 2021

Coronanieuws 18 november: Burgemeesters willen vuurwerkverbod | 23.680 besmettingen

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 19 november 2021, 21:56 uur
donderdag 18 november 2021
21:56

Burgemeesters pleiten in brief voor vuurwerkverbod

Het Veiligheidsberaad, met daarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's, wil een vuurwerkverbod met oud en nieuw. Dat staat in een brief van het Veiligheidsberaad aan demissionair minister Ferd Grapperhaus. Het gaat de burgemeesters dan om een verbod op de verkoop van vuurwerk en het afsteken ervan.
Vorig jaar was er ook zo'n vuurwerkverbod. Dat werd toen gedaan om te voorkomen dat de druk op de zorg teveel zou toenemen vanwege de coronapandemie en eventuele vuurwerkslachtoffers. De burgemeesters schrijven dat, gezien de situatie in de ziekenhuizen, het verbod ook dit jaar moet gelden.
Eerder op donderdag werd bekend dat het demissionair kabinet juist geen vuurwerkverbod wil dit jaar. Daar werd door ondernemers uit de vuurwerkbranche met 'een zucht van verlichting' op gereageerd.
20:19

Burgemeester Agricola van Dantumadiel maakt zich zorgen

19:46

Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen

Volgende week worden de eerste Nederlandse coronapatiënten overgeplaatst naar Duitse ziekenhuizen. Dat zegt Ernst Kuipers donderdag tegen BNR. Kuipers is de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Eerder leek het er nog op dat Duitsland geen patiënten kon overnemen, maar daar is nu verandering ingekomen. Duitsland kan "een beperkt aantal patiënten" uit Nederland opvangen. "Maar dat zal niet vandaag al gebeuren", zegt Kuipers.
19:06

Friese ziekenhuizen zien meer agressie door coronaregels

Er is steeds meer agressie in Friese ziekenhuizen van mensen die zich niet aan de coronaregels houden. Vaak is het een scheldpartij, maar er is ook al eens richting personeel gespuugd. Dat kan echt niet, zegt een woordvoerder van het MCL in Leeuwarden.
17:37

Twaalf ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet op tijd leveren

Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van gegevens van 74 ziekenhuizen, verspreid over heel Nederland. Een week geleden konden negen ziekenhuizen de planbare zorg niet of niet op tijd leveren. Welke ziekenhuizen het zijn, is niet bekendgemaakt.
Kritieke zorg moet binnen zes weken worden uitgevoerd, anders kan de patiënt er schade van ondervinden. Dan gaat het bijvoorbeeld om darmkanker..
In 45 ziekenhuizen kan nu niet meer alle planbare zorg geleverd worden, tegen 31 vorige week. De meeste ziekenhuizen geven volgens de NZa aan dat ze geen zorg meer kunnen leveren die eerder uitgesteld is vanwege de coronacrisis. Nog slechts zeven ziekenhuizen geven nog wel inhaalzorg.
17:16

Inspectie waarschuwt voor opzettelijk laten besmetten met coronavirus

Jezelf met opzet laten besmetten met het coronavirus is gevaarlijk. Dat vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Mensen die dat doen, brengen de publieke gezondheid in gevaar. Het is bovendien een klap in het gezicht van nabestaanden van coronaslachtoffers en van iedereen die zich al meer dan anderhalf jaar inzet voor de bestrijding van het virus.
De inspectie onderzoekt een website die de mogelijkheid biedt opzettelijk het coronavirus op te lopen. Eerder op donderdag werd veel over een website geschreven op sociale media. Die is inmiddels offline gehaald.