Wetterskip krijgt ontheffing voor afschieten ratten op Ameland

18 nov 2021 - 06:06

Wetterskip Fryslân heeft een ontheffing gekregen voor het afschieten van ratten. Ratten worden steeds vaker op het eiland gezien, vooral bij de dijk aan de Waddenzeekant. Hiervoor worden ook luchtbuks ingezet.

Een bruine rat - Foto: Shutterstock.com (Nigel Tustin)

"De bruine rat is altijd al op Ameland en op de zeedijk geweest", vertelt Rudi Molenaar. Hij is beheerder voor het wetterskip op Ameland. "Maar de laatste jaren zien we het aantal bruine ratten toenemen."

Holen in de zeedijk

Het gaat vooral om de holen die in de helling van de zeedijk zitten, legt Molenaar uit. "We houden het wel in de gaten, maar het wordt nu toch wat erger. Het worden hele tunnels. Dat moet niet erger worden dan dat het nu is. Eilandbewoners en toeristen spreken ons er wel op aan. De zeedijk is een prachtige fietsroute die goed gemaaid wordt. Dus je ziet de rat duidelijk zitten. Het valt extra op. Mensen vinden het niet fijn."

Rudi Molenaar van Ameland

Omdat het te veel wordt, moet de rat bestrijd worden. "De rat is niet een beschermde diersoort, dus die mag je gewoon bestrijden. Dat mag niet meer met gif en een gewone val is een hoop werk. Succes is niet altijd gegarandeerd. Dus het schieten met een buks zien wij als een aanvulling."

'Geen wild west-taferelen'

Voor het wetterskip is dat ook de eerste keer: "Het wordt gedaan door onze exotenbestrijders die daarvoor getraind zijn. Het gebeurt op rustige momenten, in de nacht. Het worden geen wild west-taferelen. Er is een ontheffing voor de nacht nodig. De ratten zijn dan ook actief en er is dan niemand op de zeedijk."

De veiligheid moet gegarandeerd blijven, besluit Molenaar. "Wij proberen het onder controle te houden en de schade te beperken."

(Advertentie)
(Advertentie)