liveblog | 17 november 2021

Coronanieuws 17 november: Veel besmettingen in onderwijs | Voetbalwedstrijden zonder publiek

Laatst bijgewerkt: 17 november 2021, 22:51 uur
woensdag 17 november 2021
22:51

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen. Morgenochtend beginnen we een nieuw liveblog.

21:37

Voetbalclubs niet blij

SC Cambuur en sc Heerenveen balen. Hun wedstrijden worden tijdens de lockdown van drie weken niet verplaatst naar een ander moment. Ze spelen dus zonder publiek in lege stadions.

18:48

Kerstmarkt en winterbraderie Appelscha van de baan

De kerstmarkt en winterbraderie van Appelscha gaat niet meer door. Volgens de organisatie is met alle betrokken partijen besloten dat het beter niet kan doorgaan. De markt zou dit jaar op 11 en 12 december worden gehouden.

18:44

'Maak altijd een afspraak als je je wilt laten testen'

GGD Fryslân waarschuwt dat in het NOS Journaal is gezegd dat er op corona kan worden getest zonder afspraak. Dat is echter niet mogelijk:

18:17

Meer bevallingen in coronatijd

Neemt het aantal bevallingen toe in coronatijd? Nederland zit midden in een piek van geboorten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen merken ze dat ook. Tot nu toe zijn daar al 1.146 baby's ter wereld gebracht. Dat is zo'n tien procent meer dan in voorgaande jaren.

Dat het aantal baby's toeneemt, lag wel in de verwachten. Het coronavirus zou misschien een klein zetje in de rug kunnen zijn. "Je bent thuis en je verveelt je, de nachten worden langer. Maar het is nu misschien ook wel de tijd. Mensen zijn thuis, gaan niet op vakantie, stellen misschien carrièrewensen uit. Misschien heeft het daar ook mee te maken. Een stijgende lijn was te verwachten, maar die tendens komt nu wat eerder", zegt Marrit van der Kort als klinisch verloskundige bij ziekenhuis Tjongerschans.

17:28

Tweede Kamer: geen groen vinkje als gevaccineerde persoon besmet raakt

De Tweede Kamer wil dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna toch positief worden getest op corona, tijdelijk geen groen vinkje meer krijgen in hun CoronaCheck-app. Een motie van de fractie-Den Haan die het demissionaire kabinet oproept ervoor te zorgen dat de techniek van de app op die manier wordt aangepast, kreeg steun van een Kamermeerderheid. Besmette mensen zouden dan geen geldige QR-code meer hebben gedurende de periode dat ze in isolatie moeten.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het privacytechnisch lastig te regelen.