liveblog | 16 november 2021

Coronanieuws 16 november: 728 besmettingen | "1G-testsysteem niet haalbaar"

Laatst bijgewerkt: 16 november 2021, 22:30 uur
dinsdag 16 november 2021
22:30

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen. Morgenochtend beginnen we een nieuw liveblog.

22:13

GGD prikt in Feanwâlden en Wâlterswâld

20:38

Boekpresentaties afgelast en verplaatst

De presentatie van de bundel Asman van Nyk de Vries is vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen afgelast. De boekpresentatie zou woensdagavond in Amsterdam plaatsvinden. Het is De Vries' afscheidsbundel als Dichter fan Fryslân. De Vries is geboren in Noardburgum, maar woont in Amsterdam.

Ook de boekpresentatie van het Franeker Woardeboek die donderdag in Historisch Centrum Leeuwarden zou zijn, is van de baan. Dat heeft Ut Genoatskap foar ut behoud fan ut Franekers bekend gemaakt. Deze presentatie wordt verplaatst, maar een datum is daar nog niet voor bekend.

20:33

Grapperhaus: QR-controle sportkantines 'onvoldoende'

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt de controle op de QR-code bij sportkantines 'nog echt onvoldoende' Volgens hem gaat het wel langzaamaan beter, maar tevreden is hij niet. Het aantal verenigingen dat een boete heft gekregen, is volgens hem landelijk 'drastisch gestegen.'

18:55

FNV vindt steunpakket niet toereikend

In navolging van de werkgevers is ook vakbond FNV niet blij met het coronasteunpakket. De vakbond wil meer steun voor bijvoorbeeld flexwerkers. Door de beperking in de openingstijden van winkels en horeca raken zij hun werk kwijt. Het 'uitgeklede steunpakket' voldoet niet, zo vindt FNV.

18:46

Pier Eringa van Open Nederland: "1G-systeem niet haalbaar"

Een 1G-beleid kan niet, zegt voorzitter Pier Eringa van Open Nederland, de stichting achter 'Testen voor Toegang.' Dat is dat de 1G van getest. Iedereen - gevaccineerd of niet - zou dan moeten testen voor toegang tot bijvoorbeeld evenementen of voetbalwedstrijden. Maar zo'n testbeleid is niet uit te voeren, zegt Eringa.

De ChristenUnie kwam met 1G als suggestie, het zou een alternatief voor een 2G-beleid kunnen zijn. Ook GroenLinks voelt daar wel iets voor, zo bleek dinsdag. Op dit moment geldt nog een 3G-beleid, dat houdt in dat mensen die gevaccineerd, genezen of kortgeleden negatief getest zijn een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen.

Pier Eringa kan kort zijn over een 1G-systeem: "Als je toe wilt naar iedereen maar testen, dan kom je op zulke grote aantallen uit dat het niet te organiseren is."

Pier Eringa © ANP