Zeilster Laila van der Meer debuteert op WK in vliegende catamaran

16 nov 2021 - 06:10

Zeilster Laila van der Meer hoopt op haar allereerste wereldkampioenschap bij de eerste acht te eindigen. Tot en met zondag zeilt ze in de Nacra 17-klasse het WK in Oman.

Laila van der Meer (rechts) samen met Bjarne Brouwer in hun zeilboot - Foto: Sander van der Borch

De kans is groot dat we op de Olympische Zomerspelen van 2024 meer Friese zeilsters zien dan alleen Marit Bouwmeester. De 21-jarige Laila van der Meer uit Grou timmert namelijk aan de weg. Drie jaar geleden won ze al brons op de Jeugdzomerspelen in Argentinië.

Vliegende catamaran

Deze week doet ze voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap. Samen met Bjarne Brouwer uit Giethoorn zeilt ze in de Nacra 17-klasse: een relatief nieuwe klasse met een bijzondere boot. "Dat is een foilende catamaran. Foilen betekent eigenlijk dat de boot over het water heen vliegt", legt Van der Meer uit, vanuit Oman.

Het is bijzonder in de zeilwereld dat heren en dames op één boot varen. In de Nacra 17-klasse moet dat. Van der Meer: "Het is verplicht gemixt varen. Het maakt niet uit wie er stuurt en wie er bemant. In ons geval stuur ik en bemant Bjarne."

Laila van der Meer - Foto: Sailing Energy

Eerder dit jaar eindigden Van der Meer en Brouwer als zevende op het Europees kampioenschap. Misschien dat er op dit WK wel meer in zit. "Het is best wel een belangrijk evenement voor ons. Dit is ons piekevenement waar we naartoe hebben gewerkt", vertelt de zeilster.

A-status

Van dinsdag tot en met zondag zeilen ze in totaal zeventien races, waarvan de laatste op zondag de medal race is. Daarbij tellen de punten dubbel. Van der Meer hoopt dat ze in de top acht kunnen eindigen. "Dan krijg je een A-status bij het NOC*NSF. We zijn ons aan het voorbereiden op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Als we de A-status zouden krijgen, zou ons dat heel erg helpen in de aanloop."

A-status levert financiële steun op van de sportbond. Dat zou Van der Meer goed uitkomen, want ze zit in de eindfase van haar studie integrale veiligheidskunde. "Als ik daarmee klaar ben, heb ik alle tijd voor het zeilen."

Oman

Het WK vindt deze week plaats in de Golf van Oman in het Midden-Oosten. Van der Meer: "We zitten hier in de woestijn. Het hotel zit aan het water. De enige plekken waar ik kom, is tussen mijn hotel en de boot. Het is dertig graden en we hebben goede windomstandigheden, dus wat dat betreft is het zeilen hier wel top."

(Advertentie)
(Advertentie)