Noorderkroon Award voor beste speelfilm naar Little Amsterdam van Jörgen Scholtens

De film Little Amsterdam van 'Fries om utens' Jörgen Scholtens heeft op het Noordelijk Film Festival de Noorderkroon Award voor beste speelfilm gewonnen. Daarmee versloeg de film Stjer van Janko Krist en De Kameleon aan de Ketting van Steven de Jong.
© Noorderkroon
In de categorie 'grootste jong talent' won Hannah Swart met de film 'Ferdinand, the Happy Pathmaker'. Die film is een van de drie FryslânDOKs die donderdag 11 november in première ging op het festival.
De jury zei over de film van Swart: "Een film die vanaf het begin overtuigt en ontroert, met bovendien een doelgerichte verhaallijn".

Ferdinand

De film van de 22-jarige Swart gaat over haar bijzondere oom Ferdinand. Na een zwervend bestaan over de wereld krijgt Ferdinand ineens een herseninfarct. Hannah en haar vader halen hem op uit een ziekenhuis in Toulouse en nemen hem mee naar Fryslân.
Op de boerderij van de familie Swart kan hij revalideren. Zijn dokter zegt dat hij 24 uur per dag verzorging nodig heeft, maar zelf denkt Ferdinand daar heel anders over. Hannah pakt haar filmcamera en besluit alles te filmen. Het wordt een spannend proces, voor haar vrijheidslievende oom en voor de rest van de familie.
© Noorderkroon
"Met Ferdinand hadden we er ineens een nieuw gezinslid bij dat veel aandacht nodig had. Vanaf dat moment wilde ik alles filmen. Omdat ik het interessant vond hoe iedereen mee Ferdinand communiceerde, maar ook vooral om te zien hoe wij als familie met elkaar omgingen", zegt Swart.
Hannah Swart is de jongste programmamaker voor FryslânDOK ooit. Ze begon als stagiaire bij het programma 'Hea'. Op dit moment zit ze in het eerste jaar van de HKU in Utrecht.

Andere awards

De priis foar bêste dokumintêre gie nei Bart Eysink Smeets foar Bart en de steen die terug naar huis ging en dy foar bêste koarte film krige Fabian Claes Jansen foar ADA.
Fierder binne Noorderkroon Awards útrikt foar: Ik ben ook iemand fan Marijke Huisman, Ivo Kraan en Annelies Visser (bêste koarte dokumintêre), Schervengericht fan Hidde Muskee (bêste studintefilm) en Zwevend lief meisje fan Leon Wohlrabe (bêste amateurfilm).
De prijs voor beste documentaire ging naar Bart Eysink Smeets voor Bart en de steen die terug naar huis ging en die voor de beste korte film kreeg Fabian Claes Jansen voor ADA.
Verder zijn Noorderkroon Awards uitgereikt voor: Ik ben ook iemand van Marijke Huisman, Ivo Kraan en Annelies Visser (beste korte documentaire), Schervengericht van Hidde Muskee (beste studentenfilm) en Zwevend lief meisje van Leon Wohlrabe (beste amateurfilm).
De film 'Ferdinand, the Happy Pathmaker' wordt door FryslânDOK op televisie gebracht. Op 18 december is de uitzending bij NPO2 en op 19 december bij Omrop Fryslân.